Kabinet start onderzoek definitie groente en fruit voor btw-verlaging

Het kabinet wil de btw op groente en fruit in 2024 verlagen. Maar er komt eerst nog een onderzoek om de definitie van groente en fruit te bepalen voor de btw. De btw-verlaging op groente en fruit is een mooi vooruitzicht, toch klinkt er ook kritiek.

De formulering van deze definitie is een puzzel, zo schrijven staatssecretarissen van Ooijen (VWS) en van Rij (Financiën) in hun brief naar de Kamer. "De definitie die juridisch het meest geschikt is, is niet noodzakelijkerwijs ook de definitie die het sterkst leidt tot bevordering van de volksgezondheid of het best hanteerbaar is voor de praktijk en vice versa".

Daarom start het kabinet een samenwerking met een extern bureau een onderzoek om de mogelijke afbakeningsvarianten in kaart te brengen en die te beoordelen op o.a. juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Bevordering volksgezondheid

Gezondheid vormt het beginpunt van dit onderzoek. Uitgangspunt hierbij is de indeling van de Schijf van Vijf. Dit betekent dat onbewerkte verse groente en diepvriesgroente zonder toegevoegd zout en/of suiker en onbewerkt fruit, vers en diepvries waarschijnlijk onder de definitie zullen vallen.

Daarnaast wordt er gekeken of eventueel bepaalde bewerkte groente en fruit zonder toegevoegd suiker en/of zout binnen de definitie vallen. Bijvoorbeeld wassen, schillen, snijden en verpakken zijn in zekere zin ook bewerkingen, maar van een andere orde dan bijvoorbeeld het toevoegen van zout.

Effect op groente- en fruitconsumptie

Ook gaat het kabinet in kaart te brengen in hoeverre de verlaging van het btw-tarief (naar verwachting) doorwerkt in consumentenprijzen, wat het verwachte effect op de consumptie van groente en fruit is en welke gezondheidseffecten daarvan te verwachten zijn.

Niet snel genoeg

De btw-verlaging op groente en fruit is een mooi vooruitzicht. Toch klinkt er ook kritiek. Vereniging GroentenFruit Huis is blij dat het kabinet opnieuw aangeeft over te gaan op een daadwerkelijke btw-verlaging op groenten en fruit, maar had graag meer snelheid gezien in de uitvoer van dit proces.

"De consumptie van groenten en fruit blijft ver achter bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vooral de doelgroep met een laag sociaal economische positie, consumeert te weinig groenten en fruit terwijl groenten en fruit een belangrijk onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Door de invoering van een 0%-btw tarief op groenten en fruit wordt de gezondere keuze een makkelijkere keuze."

Lees hier de volledige brief van staatssecretarissen van Ooijen en van Rij naar de Kamer.