Kinderen kun je leren groenten lekker te vinden
Als kinderen leren hoe groente groeit en kan worden klaargemaakt, gaan ze die ook lekkerder vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht onder scholieren in Noord-Limburg. De resultaten zijn nuttig voor gezonde basisscholen van de toekomst.

Kun je de smaak van kinderen zo beïnvloeden dat ze groente en fruit lekkerder gaan vinden, vroegen onderzoekster Marla Hahnraths van de Universiteit Maastricht en haar begeleider hoogleraar Onno van Schayck zich af. Ze voerden een programma uit van de Kids University in Venlo voor de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool.
Voedingslessen
Het onderzoek vond plaats in negentien schoolklassen in Noord-Limburg, waarbij een deel van de klassen deelnam aan het programma en de rest fungeerde als controlegroep. Tijdens het programma kregen de deelnemende scholieren les over verschillende groentesoorten en de voedingsstoffen die ze bevatten. Ze brachten ook een bezoek aan een groenteteler om te zien hoe gezond voedsel groeit en onder begeleiding van een kok bereidden ze een gerecht met de groente.
Uit het onderzoek van Hahnraths blijkt dat ze voor en na afloop aan kinderen vroegen hoe ze het gevoel en de smaak van bloemkool, wortelen, aardbeien en champignons in hun mond ervaarden. Ze konden een score aangeven tussen 'vies' en 'lekker'. Na het onderzoek bleek dat de deelnemende kinderen groente en fruit lekkerder waren gaan vinden dan de kinderen uit de controlegroep. Bovendien was hun kennis over groente ook verbeterd. Ondanks deze positieve resultaten merkte de onderzoekster op dat dit niet automatisch leidt tot gezonder eetgedrag. Hoewel de smaak en kennis wel de voorlopers van intentie zijn om gezonder te eten, was deze intentie nog niet veranderd bij de deelnemende kinderen.
Het belang van voortdurende actie
Uit het onderzoek is gebleken dat de ontwikkelde smaakvoorkeur bij kinderen weer verdwijnt als er geen verdere actie wordt ondernomen. Het effect werd alleen direct na de interventie gemeten, waardoor herhaling nodig is, het liefst met de betrokkenheid van ouders, in elke klas. Professor Onno van Schayck benadrukt dat dankzij het onderzoek kinderen nu beseffen dat groente niet zomaar uit de supermarkt komt, zoals ze aanvankelijk dachten. Hij noemt het een fascinerend onderzoek, aangezien dit nog niet eerder op deze manier is uitgevoerd. De bevindingen tonen aan dat het wennen aan het eten van bijvoorbeeld broccoli in een vroeg stadium, gecombineerd met het besef van de gezondheidsvoordelen, ervoor kan zorgen dat kinderen het uiteindelijk lekker gaan vinden. Kinderen zijn namelijk open-minded als het om nieuwe ervaringen gaat.
Bron: De Limburger