Kunnen gezonde, groentegerechten tijdens lunchtijd de houding van kinderen verbeteren?

Stichting Kids University For Cooking lanceert een initiatief om warme, groenterijke schoollunches te onderzoeken. Het aantal kinderen met overgewicht neemt toe in Nederland, en er is een tekort aan gezonde eetgewoonten onder kinderen. Dit heeft zowel korte- als langetermijngevolgen voor het welzijn van kinderen. Bovendien is de kennis van kinderen over de herkomst en de impact van voeding op hun lichaam en geest beperkt. Om deze reden voert Kokkerelli, in opdracht van het programma Jeugd, Voeding & Gezondheid, onderzoek uit naar warme, groenterijke schoollunches, gekoppeld aan geverifieerde voedingseducatie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Maastricht.

Warme, groenterijke schoollunches

In de maand september begon een initiatief op drie basisscholen in Noord-Limburg. Tijdens deze pilotfase voert de Universiteit Maastricht onderzoek uit naar de warme, groenterijke schoollunches, onder leiding van PhD-student Ilse van Lier. Het onderzoek omvat het meten van de smaakbeleving van kinderen tijdens de lunch, de hoeveelheid geconsumeerde groenten, en de mogelijke verandering in hun houding ten opzichte van groenten als ze deze tijdens de lunch eten. Daarnaast worden ouders betrokken in het onderzoek om te zien of de eetgewoonten thuis veranderen wanneer kinderen op school nieuwe groenten proeven en eten.

Voorafgaand aan de pilotfase zijn de lunches, die worden onderzocht, ontwikkeld en beoordeeld door het betrokken Kokkerelli-kidspanel. Kokkerelli hanteert een werkwijze waarin kinderen actief participeren, en de mening van kinderen heeft daarom een grote waarde.

De warme, groenterijke schoollunches worden verzorgd door Tommy Tomato, die al warme groentelunches op basisscholen levert. Hierdoor krijgen kinderen een extra portie groenten en maken ze kennis met nieuwe smaken. De lunches worden vervaardigd door producent Henri, die samen met een team van smaakexperts culinaire en koelverse maaltijden zonder onnodige toevoegingen creëert. Voordat ze naar de scholen worden vervoerd, worden de lunches geregenereerd in de keuken van Brightlands Campus Greenport Venlo, ook de thuisbasis van Kokkerelli. Op deze campus komen innovaties op het gebied van duurzame voeding, toekomstige landbouw en bio-circulaire economie samen om de wereld gezonder en duurzamer te maken. De warme, groenterijke schoollunch van Kokkerelli is een prachtig voorbeeld van zo'n innovatie.

Onderwijs

De invoering van warme, groenterijke schoollunches gaat gepaard met gevalideerde voedingseducatie. De afgelopen maanden heeft Wageningen Universiteit in opdracht van Kokkerelli intensief gewerkt aan educatief materiaal dat basisscholen kunnen gebruiken tijdens de lunchpauze. Deze korte lessen, met een duur van vijf tot tien minuten, betrekken kinderen actief bij vragen, opdrachten en quizzen gerelateerd aan gezonde voeding voordat ze aan hun lunch beginnen.

Na de pilotfase hoopt Kokkerelli dit initiatief verder uit te breiden, zodat warme groentelunches een reguliere schoollunchoptie worden op basisscholen in Nederland.

Bron: AGF.nl