Lancering interactieve kaart voor seizoensgroenten en -fruit in Europa

Deze week lanceerde de European Food Information Council (EUFIC) een tool om te zien welke groenten en fruit er in Europa in het seizoen zijn. De tool is een interactieve kaart van Europa waarin je een land, seizoen en maand kunt selecteren. Na het instellen van deze filters krijg je een overzicht van de seizoensgroenten en -fruit. De tool is gemaakt om consumenten te helpen een gezonde en duurzame keuze te maken.

De interactieve tool is te vinden op de website van EUFIC.

De tool combineert data van gevestigde nationale bronnen, zoals het Voedingscentrum voor Nederland. In de tool zijn 200 soorten groenten en fruit, 24 landen en 6 Europese klimaatzones opgenomen. Momenteel is de tool alleen in het Engels beschikbaar, maar later zal het ook beschikbaar zijn in het Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Met de tool hoopt EUFIC bewustzijn te creëren over de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit en tegelijkertijd willen ze hiermee voedselverspilling tegengaan.

Aanleiding

Een recent onderzoek uitgevoerd door de European Consumers Organization toonde aan dat tweederde van de consumenten open staat om hun eetgewoontes te veranderen op basis van milieu-redenen. Zo zouden consumenten minder voedsel willen verspillen, meer groenten en fruit uit het seizoen willen kopen en meer plantaardige voeding willen eten. Uit het onderzoek bleek ook dat consumenten informatie missen en niet altijd weten wat duurzame groenten en fruit zijn. Hier speelt de nieuwe interactieve tool op in.

International Year of Fruits and Vegetables

EUFIC heeft de tool ontwikkeld in het teken van het International Year of Fruits and Vegetables (IYFV) van de Verenigde Naties (VN). De Food and Agriculture Organization (FAO), het uitvoerende orgaan hiervan, heeft alle lidstaten opgeroepen invulling te geven aan dit jaar. Het doel? Ons voedselpatroon gezonder maken, ons voedselsysteem verduurzamen en voedselverspilling verminderen.

Bron: NAGF