Lang leve groente en fruit

Mensen die 3 porties (ca. 240 gram) groenten en 2 porties fruit (ca. 160 gram) per dag eten, leven het langst. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie die recent is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.

De onderzoekers vonden een omgekeerde relatie tussen groente- en fruitconsumptie en overlijden in twee grote groepen die jaren lang zijn gevolgd (Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study). De mensen in deze groepen die 5 porties groenten en fruit (ca. 240 gram groente en 160 gram fruit) per dag aten hadden 13% minder kans op overlijden dan mensen die maar 2 porties groenten en fruit per dag aten. Deze groep had daarnaast 12% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, 10% minder kans om te overlijden aan kanker en 35% minder kans om te overlijden aan longziekten. Meer dan 5 porties groenten en fruit per dag eten geeft volgens het onderzoek geen extra voordeel.

De resultaten komen overeen met 26 andere studies die de onderzoekers geanalyseerd hebben.

De studie

Voor de Nurses' Health Study zijn 66.719 vrouwen van 1984 tot 2014 gevolgd. Voor de Health Professionals Follow-up Study volgenden onderzoekers 42.016 vrouwen van 1986 tot 2014. Bij de start van de studie waren alle vrouwen vrij van hart- en vaatziekten, kanker, en diabetes. Elke 2 tot 4 jaar vulden deelnemers een gevalideerde semi-kwantitatieve voedselfrequentie vragenlijst in. Hieruit werd de groente- en fruitconsumptie bepaald.

5-a-day

De 5-a-day campagne moedigt aan om dagelijks minimaal vijf porties (van 80 gram) groenten en fruit te eten, dat is minimaal 400 gram per dag. Dit is volgens de richtlijn van de World Health Organisation. In een aantal westerse landen zoals de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland wordt de 5-a-day gehanteerd. In Nederland volgen we de richtlijnen van het Voedingscentrum: 250 gram groente en 200 gram fruit per dag.

 

Bron: NAGF