Mediterraan dieet kan kans op dementie verkleinen

Een mediterraan dieet van noten, zeevruchten, volle granen en groenten zou het risico op dementie met bijna een kwart kunnen verlagen, blijkt uit onderzoek onder ruim 60.000 Britten.

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter bekeken de medische- en leefstijlgegevens van 60.000 Britten uit de Biobank, een online database waar ruim een half miljoen Britten instaan. Ze vergeleken het aantal gevallen van dementie in de groep die een strikt mediterraan dieet volgt met de groep die dit niet doet. De wetenschappers hielden hierbij rekening met mensen die erfelijk belast zijn.

23 procent lager

In de totale groep werden in bijna tien jaar tijd 882 gevallen van dementie vastgesteld, maar bij de groep die het mediterraans dieet volgt, lag het risico 23 procent lager dan bij de groep die anders eet. Het lijkt er volgens de onderzoekers daarom op dat het eten van veel groenten, fruit, noten, granen, vis en olijfolie een 'beschermend effect' kan hebben tegen dementie, ook wanneer iemand genetisch belast is.

De mediterrane keuken

Mediterraans eten komt vooral van landen rondom de Middellandse Zee, zoals Italië, Spanje, Griekenland en nog veel meer. De gerechten zijn vaak verschillend, maar ze hebben één ding gemeen. De producten zijn lokaal en vers. Zo bevat mediterraans eten veel groente en fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en zaden en vis en zeevruchten. In het eten wordt er weinig gebruik gemaakt van dierlijke producten en geen gebruik gemaakt van bewerkt voedsel. De mediterraanse keuken heeft ook veel variatie.

Bron: RTL Nieuws