Nudges verleiden militairen tot kopen van meer fruit
Op donderdag 28 november vond de derde editie van de Dag van het Gedrag plaats in Den Haag. Tijdens de Dag van het Gedrag worden de nieuwste inzichten en ontwikkelingen gedeeld op het gebied van gedrag. Zo zijn afgelopen donderdag o.a. de resultaten bekend gemaakt van het onderzoek van het ministerie van Defensie en het Gedragslab. Bij dit onderzoek werd gekeken of militairen d.m.v. nudges in de kantine te verleiden zijn tot de gezonde keuze.

In de praktijk kopen militairen meer wit brood dan bruin brood en houden ze meer van kroketten dan van salades. Militairen kunnen dus gezondere keuzes maken tijdens de lunch. Defensie heeft daarom het Gedragslab (een interdepartementaal team van communicatieadviseurs met gedragsexpertise) gevraagd om een strategisch advies met concrete interventies. Samen hebben zij verschillende nudges ontwikkeld om militairen in de kantine te verleiden tot de gezonde keuze.
Opzet van het experiment
Voorafgaand en tijdens het experiment zijn de kassagegevens bijgehouden in een testkazerne en twee vergelijkbare controlekazernes. Gedurende het experiment werd een actiekorting gegeven op rauwkost en handfruit. Ook werden de dienbladen in het bedrijfsrestaurant van de testkazerne voorzien van stickers van groenten en fruit. De sticker fungeerde als prime en suggereert een plaats op het dienblad waar je groenten en fruit op kunt leggen. Een vergelijkbare nudge is al eerder toegepast in een supermarkt bij het Ga voor Kleur Lab van het NAGF. Bij deze interventie werden o.a. inlays met afbeeldingen van verse groenten en fruit in winkelwagens en -mandjes geplaatst om de groente- en fruitverkoop te stimuleren. En met succes: consumenten kochten 3,3 kilo meer groenten en fruit per 100 kassatransacties.
Meer fruitverkopen
Ook bij het onderzoek in de testkazerne laten de kassagegevens zien dat nudges de potentie hebben om de fruitverkoop te bevorderen. Uit de resultaten blijkt dat nudging via dienbladen in combinatie met een korting leidt tot meer fruitverkopen. In de testkazerne steeg het percentage fruit-transacties van 9,5% in de weken voorafgaand aan de interventie naar 15,3% tijdens de looptijd. In de controlekazerne bleven de fruitverkopen min of meer gelijk (13,6% versus 15,7%). Voor rauwkost was er geen effect. Onderzoek onder de doelgroep wijst erop dat dit te maken kan hebben met de (on)aantrekkelijkheid van het product.
Rapport 'Rijk aan gedragsinzichten'
In het rapport 'Rijk aan gedragsinzichten: editie 2019' op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over het onderzoek. Daarnaast geeft dit rapport een impressie van de door de departementen uitgevoerde gedragsprojecten in de periode 2017-2019.
Bron: rapport 'Rijk aan gedragsinzichten'