Positieve sfeer rond maaltijd helpt om je kind meer groente te laten eten

Veel ouders vinden het lastig om hun kind voldoende groente te laten eten. Een belangrijke oorzaak hiervan is de licht bittere smaak die veel groenten hebben (Vera van Stokkom, Wageningen University & Research). Bitter is van nature een smaak die aangeeft dat iets giftig is, een waarschuwing vanuit ons overlevingsmechanisme. Geen wonder dus dat kinderen groenten niet meteen lusten. Maar ze kunnen het wel léren eten, wat essentieel is voor een goede gezondheid. Een positieve sfeer rond de maaltijd kan hierbij helpen. Dit komt naar voren in het artikel 'Caregiver influences on Eating Behaviors in Young Children', gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association.

Positieve sfeer rond maaltijd

Een positieve sfeer rond de maaltijd kan gecreëerd worden door kinderen gezonde keuzes aan te bieden, maar ze daarna zelf te laten kiezen wat en hoeveel ze eten. Dit zou beter werken dan strikte regels. Andere factoren die bijdragen aan een positieve sfeer zijn:

  • Creëer een regelmatig eetritme;
  • Serveer met regelmaat nieuwe groenten en neem als ouder het goede voorbeeld (rolmodel) door ze met plezier op te eten;
  • Nieuwe groenten serveren naast groenten die de kinderen al kennen;
  • Letten op verbale- en non-verbale signalen van kinderen om aan te geven dat ze verzadigd zijn.

Wat betreft het laatste punt is het goed om te weten dat kinderen geboren worden met een goed gevoel voor honger en verzadiging. Dit verzadigingsgevoel kan verstoord worden wanneer ouders hun kind strikte regels opleggen om bijvoorbeeld hun kind meer te laten eten dan het wil. Een goed werkend verzadigingsgevoel is juist essentieel om jezelf niet te overeten of te eten op momenten dat je geen honger hebt. Dit vergroot het risico op overgewicht, obesitas en eetproblemen.

Moeilijke eters

Sommige kinderen zijn makkelijkere eters dan andere kinderen. Maar het is normaal voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar om kieskeurig te zijn. Jonge kinderen proeven veel soorten groenten voor het eerst en daar moeten ze aan wennen. Ze zitten in een fase waarin ze nieuwe smaken en texturen leren kennen. Het is goed om kinderen nieuwe groenten meerdere keren aan te bieden, maar een autoritaire aanpak met veel regels kan averechts werken. Aan de andere kant is het ook niet te adviseren om té toegeeflijk te zijn. Dat stimuleert kinderen niet om gezonde keuzes te maken. Een gulden middenweg lijkt dan ook de juiste aanpak te zijn.

Andere factoren

De hierboven beschreven aanpak zal helaas niet bij alle kinderen succes hebben. In zulke gevallen is het belangrijk dat ouders de schuld niet op zich nemen. Naast hun invloed zijn er namelijk nog andere factoren van invloed op het eetgedrag van hun kind, zoals voedselmarketing, sociaal-economische status en voedselzekerheid.

Bron: NAGF