Volledige overgang naar gezonde voeding in Martini Ziekenhuis

Vanaf juni hanteert het Martini Ziekenhuis een volledig gezond voedingsbeleid voor patiënten, bezoekers en personeel. De vernieuwde selectie aan voeding is divers en rijk aan groenten en fruit, met verminderde hoeveelheden suiker en zout. Dit aanbod legt tevens nadruk op duurzaamheid, met een reductie in verspilling, meer plantaardige opties, en een voorkeur voor lokaal geproduceerd voedsel.

Het ziekenhuis in Groningen introduceert een keuzemenu genaamd "Smaakt Beter" voor patiënten die verblijven op een verpleegafdeling. Dit menu biedt zes eetmomenten per dag. De gerechten zijn speciaal samengesteld met verhoogde hoeveelheden eiwitten en energie, met als doel het bevorderen van herstel na behandelingen en operaties. Bovendien wordt er extra zorg besteed aan de presentatie van de gerechten, waardoor patiënten met meer genoegen en voldoening kunnen eten.

Voor zowel bezoekers als personeel is het ziekenhuis overgestapt op een volledig assortiment aan gezonde voeding. Dit betekent dat alle eet- en drinkgelegenheden, evenals bijeenkomsten en evenementen, nu gezonde maaltijden en drankjes aanbieden. Bezoekers die samen willen eten met hun dierbaren op de verpleegafdeling kunnen een lunch of diner verkrijgen in het restaurant. Volgend jaar zal het ziekenhuis een testfase initiëren om de mogelijkheid te onderzoeken dat bezoekers kunnen deelnemen aan de maaltijdcyclus van de patiënten.

Op het gebied van duurzaamheid zet het ziekenhuis zich in om de voedselverspilling te verminderen van 25% naar hoogstens 10%. Daarnaast streeft het ziekenhuis naar een toename van het aandeel plantaardig voedsel tot 20% en bevordert het de aanschaf van producten van lokale leveranciers.

Bron: Martini Ziekenhuis