Vruchten met ontstekingsremmende voordelen

Natuurlijk zoet fruit, zijn bijzonder rijk aan ontstekingsremmende stoffen, die belangrijk zijn bij de bescherming van ons lichaam tegen hartaandoeningen, diabetes, bepaalde vormen van kanker en darmaandoeningen. Elke dag minstens anderhalve tot twee kopjes verschillende soorten fruit eten, kan de antioxidantactiviteit stimuleren. Een strategie is om met de seizoenen mee te eten, druiven en steenfruit in de zomer, appels en peren in de herfst, kaki en granaatappels in de winter en citrus en kersen in de lente.

Hoewel alle soorten fruit vaak rijk zijn aan ziekte beschermende voedingsstoffen, hebben sommige in de voedingswereld bijzondere aandacht gekregen vanwege hun ontstekingsremmende voordelen.

Bessen

Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen. Studies hebben een verhoogde consumptie van bessen in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en diabetes.

Appels

Uit een onderzoek onder bijna 35.000 vrouwen bleek dat consumptie van deze vrucht - samen met zijn verwant, peren - verband hield met een lager risico op overlijden door hartaandoeningen. De stercomponenten van appels - vezels, vitamine C, pectine en polyfenolen - zijn, voornamelijk in dierstudies, in verband gebracht met ontstekingsremmende effecten en een toename van nuttige microben in de darm.

Steenvruchten

Kersen, perziken, abrikozen en pruimen zijn allemaal voorbeelden van steenvruchten, die vezels, vitamine C, kalium en een verscheidenheid aan fytochemicaliën bevatten die verband houden met hun kleuren. Kersen hebben bijvoorbeeld het grootste deel van het onderzoek onder steenvruchten binnengehaald, omdat ze in verband zijn gebracht met een verlaagde gemiddelde bloedsuikerspiegel en verbeterde cholesterol en bloeddruk. Sommige onderzoeken suggereren zelfs verminderde pijn en een verminderd risico op jichtaanvallen bij inname van kersen. De hoge niveaus van fenolische verbindingen in kersen, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen, liggen mogelijk achter deze voordelen.

Druiven

Deze sappige vruchten barsten van de vezels, vitamine C en K en krachtige fytochemicaliën, vooral de resveratrol die in rode druiven wordt aangetroffen. Het is geen wonder dat een matige consumptie van rode wijn in verband wordt gebracht met de gezondheid van het hart. Resultaten van een multi-etnisch onderzoek van zeven jaar onder 3.300 vrouwen van middelbare leeftijd koppelden matige wijnconsumptie aan significant lagere ontstekingsniveaus, vergeleken met vrouwen die geen of minder wijn dronken. Sommige recentere onderzoeken hebben echter enkele van deze voordelen in twijfel getrokken.

Citrus

Sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook vezels, kalium, calcium, B-vitamines, koper en ontstekingsremmende fytochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden. Hoewel er weinig menselijk onderzoek is gedaan naar citrus, is aangetoond dat de voedingsstoffen in citrusvruchten hart beschermende effecten hebben, zoals verbeteringen in het cholesterolgehalte in het bloed, de bloedsuikerspiegel en de bloedvatfunctie.

Granaatappels

Granaatappels. Die kleine granaatappelpitjes bevatten grote beloningen van vitamine C en K, kalium, vezels en krachtige fytochemicaliën zoals anthocyanine en resveratrol. Deze voedingsstoffen kunnen de mogelijke voordelen zijn van het eten van granaatappels; volgens een 2020-overzicht van het onderzoek naar granaatappels, vertoont deze vrucht potentieel om de bloeddruk, het cholesterol en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Raadpleeg de online gids van de Harvard Medical School, Foods That Fight Inflammation voor meer informatie over het formuleren van een dieet dat risico op chronische ontstekingen kan verlagen.