Welvaartsziektes omkeren met een plantaardig dieet vol groenten en fruit

Jezelf gezonder eten met een overwegend plantaardig dieet. Dit kán echt. De Volkskrant van zaterdag 27 juni 2020 zet de feiten op een rijtje. Patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking kunnen hun ziekte zelfs omdraaien met een plantaardig dieet. Dit is al langere tijd bekend, maar toch wordt hier in de gezondheidszorg nog weinig aandacht aan besteed.

"De farmaceutische industrie wordt door de zorg betaald, de groenteboer niet", aldus Renger Witkamp, hoogleraar nutitional biology aan de Wageningen Universiteit.

Ziektes omkeren met een plantaardig dieet

Voor veel patiënten met leefstijl gerelateerde ziektes is het mogelijk om de ziektelast te verminderen door het eten van een overwegend plantaardig dieet, waaronder groenten en fruit. Bij bijvoorbeeld aderverkalking is de ziekte bij acht van de tien patiënten omkeerbaar. Dit werd aangetoond in een Amerikaanse studie van Dean Ornish. Het programma van Ornish omvat een plantaardig dieet in combinatie met lichaamsbeweging en stressregulatie. Het programma wordt door alle grote verzekeraars in de Verenigde Staten vergoed.

Ook voor leefstijlziektes zoals reuma en diabetes type 2 is wetenschappelijk bewijs dat ze afgeremd of omgekeerd kunnen worden door het eten van een overwegend plantaardig dieet.

Ondanks deze positieve effecten van een plantaardig dieet, hebben medicijnen tot op heden de overhand. Medicijnen werken wel, maar ze pakken de oorzaak van de ziektes niet aan. Gelukkig vergoeden de zorgverzekeraars VGZ en Menzis inmiddels een dieet/leefstijl programma genaamd Keer Diabetes2 Om. "Een voorzichtige ommekeer", hoopt Witkamp van de Wageningen universiteit.  

Waarom overwegend plantaardige diëten zo gezond zijn

Door het eten van een overwegend plantaardig dieet met veel groenten en fruit krijg je minder energie binnen, terwijl je er wel verzadigd van raakt. Hierdoor helpt het bij het behoud van een gezond gewicht. Ook is het zo dat je minder 'snelle suikers' binnenkrijgt als je voornamelijk onbewerkt plantaardig eet. In groenten, fruit en volkoren producten zitten juist langzame suikers die langzamer in je bloed worden opgenomen als glucose. Hierdoor zijn er minder grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel zijn ongezond en zijn een risicofactor voor diabetes, schade aan de organen en aderen.

Nog een reden dat een overwegend plantaardig dieet zo gezond is, is dat groenten en fruit bioactieve stoffen bevatten die gezonde procesessen in het lichaam kunnen stimuleren. Een voorbeeld van bioactieve stoffen zijn flavonoïden, die onder andere de stofwisseling positief kunnen beïnvloeden.

Tot slot hebben de vezels in groenten en fruit een positief effect op de bacteriehuishouding in de darmen, het microbioom. Een gezond microbioom is onder andere bevorderlijk voor het immuunsysteem, de stofwisseling en vermindert ontstekingen in het lichaam. Die ontstekingen komen voor bij alle welvaartsziekten, waardoor veel stofwisselingsprocessen en het immuunsysteem ontregeld raken.

Een kanttekening is dat groenten en fruit niet bij iedereen even ontstekingsremmend werkt. Sommige mensen hebben zo gezegd 'sterke genen'.

Zie voor meer details: Volkskrant.

Gezonde voeding wordt te weinig besproken in de spreekkamer

Een obstakel voor het gebruik van voeding als medicijn is het gebrek aan kennis over voeding onder artsen. Voeding neemt maar een klein deel in beslag van de artsenopleiding. Witkamp: "In de praktijk sturen cardiologen iedereen de deur uit met statines, zonder het gesprek te openen over gezond leven. Het systeem is er niet op ingericht. De zorgverzekeraars betalen hulpverleners op basis van pillen. De farmaceutische industrie wordt wel gefinancierd door de zorg, de groenteboer niet." Bovendien lukt het voorschrijven van een pil in een paar minuten, maar iemand een ander eetpatroon en leefstijl aanleren kost meer tijd en moeite. 

Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

Het NAGF is blij met de publiciteit over de positieve effecten van groenten en fruit, dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Of je nu een welvaartsziekte hebt of (nog) niet, het eten van méér groenten en fruit is sowieso een pré (met of zonder vlees)!

Bron: NAGF