Groente en fruit in kinderdagverblijven

Het merendeel van de kinderen in Nederland eet onvoldoende groente en fruit. Omdat een groot aantal kinderen één of meerdere dagen op een kinderdagverblijf doorbrengt, is dit mogelijk een goede setting om kinderen te leren meer groente en fruit te eten.

Het Louis Bolk Instituut heeft in 2014-2016 een project uitgevoerd onder kinderdagverblijven in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Uit dit onderzoek bleek dat het kinderdagverblijf een prima plek is om kinderen meer groente en fruit te leren eten. Meer soorten groente en fruit aanbieden, deze vaker over de dag aanbieden en kinderen laten experimenteren met groente en fruit bleken goed inzetbare en effectieve methodes. Die leidden inderdaad tot een hogere consumptie zowel in aantal porties als in aantal soorten. Na afloop van het project zakte de consumptie iets in, waardoor blijvende aandacht cruciaal lijkt. Dit project was onderdeel van het samenwerkingsverband 'Meer groenten en fruit voor iedereen' en werd gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Eind 2019 zijn we samen met Wageningen Food & Biobased Research een vervolgproject gestart om de groente- en fruitconsumptie van kinderen in kinderdagverblijven te verhogen.

Kijk voor meer informatie op deze website

Algemene informatie

Naam:
Groente en fruit in kinderdagverblijven
Organisatie:
Louis Bolk Instituut
Doelgroep:
Kinderen
Contact:
Marieke Battjes-Fries
Email:
Telefoon:
0343-523860