Veggie Time, Groente op het kinderdagverblijf

Nederlandse kinderen eten te weinig groente. Een belangrijke oorzaak is dat kinderen groente vaak niet lekker vinden. Iets lekker vinden, kun je leren!

In de periode 2014-2017 heeft Wageningen Food & Biobased Research het onderzoeksproject Veggie Time uitgevoerd bij Partou Kinderdagopvang. In dit project is onderzocht of het principe van herhaald proeven werkt met verschillende groenten in de dagelijkse praktijk van een kinderdagverblijf. Kinderen kregen drie minder bekende groentesoorten te proeven als snack: pompoen, rettich en courgette. Door het herhaald proeven nam de consumptie van pompoen (+88%) en rettich (+178%) toe, terwijl de consumptie van courgette niet toenam, mogelijk doordat deze groente bekender was of een neutrale smaak heeft. Het project laat zien dat herhaald blootstellen aan onbekendere groentesmaken kan helpen om de groenteacceptatie van jonge kinderen te verhogen, en dat deze strategie goed toe te passen is op het kinderdagverblijf.

Dit project was onderdeel van de PPS 'Meer groenten en fruit voor iedereen (TU 1310-086)' en werd gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en GroentenFruit Huis. Eind 2019 zijn we samen met het Louis Bolk Instituut een vervolgproject gestart om de groente- en fruitconsumptie van kinderen in kinderdagverblijven te verhogen.

Kijk hier voor de factsheet die gemaakt is.

Kijk hier voor de wetenschappelijke publicatie van dit project.

Algemene informatie

Naam:
Veggie Time, Groente op het kinderdagverblijf
Organisatie:
Wageningen Food & Biobased Research
Contact:
Gertrude Zeinstra
Email:
Telefoon:
0317 - 480434