De kracht van seizoensgroenten: eten met de kalender
9 oktober 2025
Vandaag vieren we Nationale Groente- en Fruitdag. Hét moment om stil te staan bij alles wat de natuur ons biedt. En wat past daar beter bij dan de kracht van seizoensgroenten? Groenten die groeien in het seizoen zijn niet alleen verser en smaakvoller, maar ook beter voor het milieu én vaak voordeliger in prijs.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?
Wanneer je eet wat de natuur op dat moment te bieden heeft, profiteer je van groente op haar best.
- Vers en voedzaam: Seizoensgroenten worden geoogst wanneer ze rijp zijn, waardoor ze vol zitten met smaak en vitamines.
- Lekker gevarieerd eten: Door mee te eten met de seizoenen varieert je bord vanzelf. In de herfst geniet je bijvoorbeeld van pompoen en knolselderij, terwijl de lente vol zit met asperges en radijsjes.
Wie nu de keuken in duikt, kan bijvoorbeeld kiezen voor een gerecht met pompoen, een echte herfstfavoriet. Probeer eens deze pastinaak, bietjes en pompoen uit de oven. Een kleurrijk, smaakvol recept waarin geroosterde herfstgroenten samen zorgen voor een volle, zoete en aardse smaak.

Wat is er nu in het seizoen?
In oktober draait het om warme, aardse smaken. Denk aan pompoen, rode kool, spruitjes, pastinaak, boerenkool en champignons. Deze groenten zijn ideaal voor stoofpotten, ovenschotels en stamppotten. Gerechten die passen bij de kortere dagen en koelere temperaturen.
Een heerlijke klassieker is boerenkool met vegetarische reepjes en paddenstoelen. In dit gerecht krijgt de traditionele boerenkool een moderne twist: de stevige paddenstoelen en vegetarische reepjes geven extra bite en umami, terwijl de boerenkool zorgt voor die herkenbare, herfstsmaak.

Ook rode kool is nu volop verkrijgbaar. En hoewel we haar vaak kennen uit de klassieke stoofpot, kun je er ook heerlijk mee variëren. Probeer bijvoorbeeld deze rode kool met appeltjes. Een echte favoriet van het najaar. De friszoete appel maakt de smaak van de rode kool milder en geeft het gerecht een mooie balans tussen hartig en zoet.

Eet met de kalender
Door te kiezen voor seizoensgroenten eet je duurzamer, gezonder en bewuster. Je bord verandert mee met de natuur, en dat maakt eten niet alleen beter voor jou, maar ook voor de wereld om je heen. Op Veggipedia vind je volop inspiratie: van eenvoudige gerechten tot verrassende combinaties met groente in de hoofdrol. Ontdek wat er nu in het seizoen is, en laat je verleiden door de kleuren, smaken en geuren van de herfst.
Een dag om te vieren: Nationale Groente- en Fruitdag
Vandaag is de perfecte dag om extra groente en fruit op je bord te zetten en dat hoeft niet moeilijk of ingrijpend te zijn. Kies één van de bovenstaande recepten, of combineer elementen: begin met pompoensoep, ga later in de week voor de stamppot, en sluit ergens af met een quesadilla-lunch. Kleine stappen, groot verschil.