Hoe krijg je een eetrijpe avocado op je bord?
21 juni 2021

Slapende avocado's
De oplossing: de avocado's worden precies op het goede moment voordat ze beginnen te rijpen geplukt. Daarna worden ze ingeladen in zeecontainers en worden ze 'in slaap gebracht'. Ze worden gekoeld tot 5 graden zodat ze niet verder rijpen. Per boot worden de zeecontainers vervoerd naar Nederland vanuit waar ze verder vervoerd worden naar andere landen in Europa. Maar voordat dit gebeurt moeten de avocado's eerst 'wakker' gemaakt worden in speciale rijpingscellen.
Rijpingscellen
In de rijpingscellen wordt het klimaat nagebootst waarin een avocado normaal aan de boom groeit. Het is er lekker warm maar niet te vochtig. In de rijpingscellen wordt ethyleengas toegevoegd wat ervoor zorgt dat de avocado's sneller rijpen. Ethyleengas komt van nature voor in rijp fruit. Dit zie je ook op je eigen fruitschaal. Als je een rijpe banaan met bruine vlekken naast ander fruit legt, dan gaat het sneller rijpen. Meer daarover in deze blog. Alle rijpingscellen verschillen in temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid ethyleengas. Op die manier zijn de avocado's in de cellen op verschillende momenten rijp. Avocado's die nog een paar dagen moeten rijpen worden naar landen zoals Noorwegen en Polen gebracht. Avocado's die al rijp zijn gaan direct naar de supermarkt in Nederland.
Lees meer over de avocado op deze pagina.
Bekijk hier de aflevering van Klokhuis.