Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Is rode peper verslavend?

13 september 2021

Met rode peper, oftewel Spaanse peper, kun je gerechten lekker pittig maken. De stof capsaïcine zorgt voor de pittigheid. Maar wist je ook dat het eten van pittig eten verslavend kan zijn? We leggen uit hoe dat komt.
<h1>Is rode peper verslavend?</h1>

Verslavende werking

Zodra je iets pittigs eet, zoals een rode peper, gaat de stof capsaïcine naar je hersenen. Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.

De een kan beter tegen pittig eten dan de ander

Waarom kunnen sommige mensen beter tegen pittig eten dan anderen? Dit ligt volgens de wetenschap aan receptoren op je tong waar het stofje capsaïcine op werk. Sommige mensen hebben veel meer van deze receptoren dan andere mensen. Met veel receptoren ben je gevoeliger en kun je minder goed tegen pittig eten. 

Bron: Radar