Veggieblogs
15 maart 2019
Selderijsap, een wondermiddel?
Wij houden al heel lang van bleekselderij, maar sinds kort is deze groente in de Verenigde Staten niet meer aan te slepen. De reden? Selderijsap zou hét nieuwe wondermiddel zijn. Beroemdheden als Kim Kardashian en Gwyneth Paltrow zweren erbij. De hashtag #celeryjuice levert onderhand al ruim 100.000 hits op. Maar wat doet dit ‘wondersapje’ eigenlijk?

Selderijsap zou een ontstekingsremmende werking hebben. Het sapje zou goed helpen bij chronische ziekten en helpen bij een verbetering van je spijsvertering. Er lijkt echter tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs te zijn voor deze geclaimde gezondheidseffecten.

Moeten we bleekselderij dan maar laten staan? Natuurlijk niet, de groente zit boordevol belangrijke vitamines en mineralen. Als we de NEVO-tabel van bleekselderij er even bij pakken, dan zien we dat bleekselderij relatief veel bètacaroteen bevat. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt mogelijk een rol als antioxidant, bij het afweersysteem en in de celcommunicatie. Het beschermt ook de huid tegen UV schade. Ook bevat de groente behoorlijk wat calcium, kalium, vitamine K en vitamine C.

Dus is bleekselderij een wondermiddel? Nee. Is het een superfood? Ja, maar dat zijn alle groenten. De enige manier om echt goed te eten en alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door te variëren. Staar je niet blind op één enkele soort groente.

Het kan heus geen kwaad om ‘s ochtends je selderijsapje te drinken; dat is een prima manier om wat vitamines binnen te krijgen en tegelijkertijd te hydrateren. Verwacht alleen geen mirakels.

Bronnen:
Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/bestaan-superfoods-.aspx)
Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beta-caroteen.aspx)
NEVO- tabel Bleekselderij Veggipedia (https://www.veggipedia.nl/producten/bleekselderij)
Selderijsap, hét nieuwe wondermiddel (http://www.jonathanklaassen.nl/artikelen/selderijsap-het-nieuwe-wondermiddel/)
25 februari 2019
Groenten en fruit maken het feestje in Babyrestaurant
Op woensdag 20 februari is het eerste Pop-up Babyrestaurant van Nederland met verse groenten en fruit op de Negenmaandenbeurs geopend door Rudolph van Veen, Meesterkok en ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Het restaurant is volledig gericht op betrouwbare informatie en gezond eten voor min 9 maanden tot plus 9 maanden.

In het eerste Babyrestaurant van Nederland zijn baby’s als het ware baas in eigen restaurant. Het Babyrestaurant werd gisteren op feestelijke wijze geopend. Tijdens de opening namen 17 zwangere dames en kersverse moeders met baby’s plaats aan een ronddraaiende bar. Meesterkok Rudolph van Veen bereidde een lekker en gezond groentegerecht en gaf de deelnemers nog een paar goede tips mee om gezond en gevarieerd te eten.

Rudolph: “Zorg dat je elke dag 2 andere kleuren op je bord hebt liggen. Dat ziet er gezellig uit en je weet heel gemakkelijk dat je goed zit. Groenten en fruit zijn hier de kleurmaker, de confetti, die maken het gerecht pas echt tot een feest.” De moeders en aanstaande moeders waren na afloop erg enthousiast. Meliha, 32 weken zwanger: “We kregen echt leuke en handige tips van Rudolph. Vooral die saus met venkel vond ik erg lekker, die ga ik thuis zeker weer maken!” Benieuwd over welke saus dit gaat? Kijk dan RTL Late Night terug van 20 februari.

Aanstaande én kersverse ouders kunnen de komende dagen samen met hun baby’s aanschuiven aan de bar in het midden van het restaurant. Ze kunnen hier deelnemen aan de korte, informatieve workshops over gezonde en veilige voeding. Na afloop kan er een vers groente- en/of fruithapje geproefd worden van de ronddraaiende bar. Tijdens de beurs worden verse groenten en fruit uitgedeeld met bijbehorende recepten. Hiermee kunnen ouders inspiratie opdoen voor het maken van gezond eten voor thuis.