Aardpeer: wat is het en hoe bereid je het?

Aardpeer, misschien heb je er wel eens van gehoord. Of anders Jeruzalem-artisjok. Of misschien heb je topinamboer wel eens op de menukaart van een restaurant zien staan. Het zijn verschillende namen voor eenzelfde groente. In deze blog leggen we uit wat aardpeer is en hoe je het klaarmaakt.

Aardperen zijn grillig gevormde knollen met een lichtbruine, violet, roze of witte kleur. Qua uiterlijk lijken ze op verse gember, maar de smaak is totaal anders. Ze zijn licht zoet en nootachtig. Sommige mensen vinden de smaak lijken op oesters en op, je raadt het al, artisjok.

Aardpeer bereiden

Aardperen kook je in de schil (5 tot 10 minuten). Zo blijft de smaak goed behouden. Om verkleuring te voorkomen kun voeg je citroen of azijn toe aan het water tijdens het koken. Na het koken kun je de aardperen, net als eieren, laten schrikken door ze onder koud water af te spoelen. Dan gaat de schil er makkelijk af. Maar niet alleen gekookt is aardpeer lekker, je kunt het ook rauw eten.

Waar eet je aardpeer mee?

Aardpeer smaakt lekker in een 'AVG'tje', oftewel: aardappelen, groenten en vlees(vervanger). Ze zijn vooral erg lekker met aardappels, worteltjes, vis en noten. Maar ook met prei, erwten, bonen en broccoli is het een goede combinatie. Een aantal suggesties voor gerechten zijn:

  • Soep. Voor soep schil je de aardperen wél, want dan blijft de kleur van de soep mooi. Dit is wel even lastig werk, maar dan heb je ook wat. Snij de geschilde aardperen in blokjes. Fruit de blokjes aardpeer met een fijngesneden ui of prei een paar minuten in een pan met olijfolie. Voeg dan ongeveer 800 ml tot 1 liter bouillon naar keuze toe voor 800 gram aardpeer. Dit kun je op gevoel doen afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben. Laat de inhoud van de pan 15 minuten pruttelen. Tot slot pureer je het met een staafmixer tot een gladde soep. Onze tip: varieer met verschillende combinaties van groenten in je soep, zoals aardpeer, doperwten en ui of aardpeer, prei en broccoli. Het basisrecept van soep maken blijft hetzelfde: groenten bakken in olie, bouillon toevoegen en pureren.
  • Gebakken aardpeer, net als gebakken aardappels. Kook de aardpeer eerst kort (met schil) voor tot de aardpeer nog niet helemaal gaar is en bak het dan in een koekenpan tot ze gaar en goudbruin zijn. Voeg als laatst nog wat (verse) kruiden naar keuze toe zoals peterselie en bieslook of tijm.
  • Rauw in een salade. Snij de aardpeer in dunne plakjes of reepjes en marineer in olijfolie, (rijst)azijn en sap van een citroen of limoen. Een frisse toevoeging aan je salade!
  • Meebraden met een stukje suddervlees. Hierdoor wordt de aardpeer doordrenkt met de smaak van het vlees en wordt het lekker zacht.

Kijk voor meer suggesties voor gerecht met aardpeer op de aardpeer-pagina van Veggipedia.