


Aardpeer



Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardperen zijn grillig gevormde knollen. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur. Aardpeer is wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht nootachtige smaak. Verse aardperen zijn rauw te eten. Ze zijn dan lekker brossig en krokant.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Om de smaak zo goed mogelijk te bewaren, kun je de aardpeer het beste in de schil koken (5 - 10 minuten). Doe wat azijn of citroensap in het water tijdens het koken om verkleuring te voorkomen. Je kunt ze daarna net als aardappelen of gekookte eieren in de schil laten 'schrikken'. De schil gaat er dan makkelijk van af.
Aardperen schoonmaken
Was de aardpeer voor gebruik en borstel ze even. Het schilletje is zeer dun, daarom is schillen niet nodig.
Informatie
Zelf aardpeer kweken
Hoeveel weegt een portie aardpeer?
Teelt
Tip
Aardperen smaak
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk alles| Soort | Per 100gr |
|---|---|
| Energie | 307 kj (73 kcal) |
| Vet totaal | 0.01 gr |
| waarvan verzadigd | 0 gr |
| waarvan onverzadigd | 0.01 gr |
| Koolhydraten | 17 gr |
| waarvan suikers | 9.6 gr |
| Voedingsvezel | 1.6 gr |
| Eiwit | 2 gr |
| Zout | 0.01 mg |
| Retinol act. equivalent | 1 mcg |
| Vitamine B1 | 0.2 mg |
| Vitamine B2 | 0.06 mg |
| Nicotinezuur | 1.3 mg |
| Vitamine B6 | 0.08 mg |
| Folaat equivalenten | 13 mcg |
| Vitamine C | 4 mg |
| Vitamine E | 0.19 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec


