Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Aardappels
Aardappels
Aardappels
Aardappels

Aardappels

Nu in seizoen
Koel & donker
Aardappels
Aardappels
Aardappels
Aardappels

Aardappels behoren tot de nachtschadefamilie. Net als paprika en tomaat. Het zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Buiten Nederland wordt aardappel als groente gezien. Hier is de aardappel vaak in de categorie brood en granen geplaatst, vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. De aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten (met name zetmeel) en vezels.

Ook wel genoemd:

Aardappel
Aardappelen

Bereiden & bewaren

  1. Bereiden
  2. Bewaren

Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar. De meest gangbare soorten zijn:

Vastkokende aardappels: deze aardappels blijven heel na het koken en zijn zeer geschikt voor salade of ovenschotel. Voorbeelden van rassen binnen deze groep zijn: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina en Opperdoezer-ronde.

Vrij vastkokende aardappels: deze worden iets los tijdens het koken waardoor ze geschikt zijn om te koken, bakken maar ook voor frites. Voorbeelden zijn de Bildtstar, Mozart, Platina en Agria.

Kruimige aardappels: deze aardappels vallen redelijk uit elkaar na het koken en kun je eigenlijk voor elk gerecht wel gebruiken. Voorbeelden zijn de Frieslander, Milva, Melody, Maritiema en Victoria.

Zeer kruimige aardappels: deze aardappels koken snel tot pap waardoor ze zeer geschikt zijn voor puree, soufflé, stamppot of soep. Voorbeelden zijn de Eigenheimer, Irene en Doré.

Bereidingstijden

Koken: 20 minuten                          
Bakken: 10 minuten (na 10 - 15 voorkoken)
Oven (partjes): 45 minuten op 200 C
Poffen: 45 minuten  op 200 C                    
Frituren: 3 - 5 minuten (na 5 minuten voorkoken)  

Aardappels schoonmaken

Tegenwoordig hoef je aardappels niet per se meer te schillen. Zeker bij bakken en ovenbereidingen is schillen niet nodig.

Was de aardappel voor gebruik en snijd uitlopers, donkere of groene plekken ruim weg.

Of kook de aardappels in de schil, laat ze dan even ’schrikken’ in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan makkelijker af.  

Informatie

Aardappels kopen

Zelf aardappels kweken

Hoeveel weegt een aardappel?

Teelt en seizoen

Tip

Aardappel smaak

Recepten met Aardappels

Meer recepten
Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning

Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning

200gr groenten p.p. & 68gr fruit p.p.

Stamppot groene kool met spicy noten

Stamppot groene kool met spicy noten

275gr groenten p.p.

Maaltijdsalade met sperziebonen

Maaltijdsalade met sperziebonen

215gr groenten p.p.

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Uit Nederland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Uit het buitenland

j

jan

f

feb

m

mrt

a

apr

m

mei

j

jun

j

jul

a

aug

s

sep

o

okt

n

nov

d

dec

Zoete aardappel (bataat)

Zoete aardappel (bataat)

Koel & donker
Yam

Yam

Groenten
Koel & donker
Cassave

Cassave

Groenten
Koel & donker
Zoete aardappel (bataat)

Zoete aardappel (bataat)

Koel & donker
Yam

Yam

Groenten
Koel & donker
Cassave

Cassave

Groenten
Koel & donker
Meer groenten en fruit