



Aardappels




Aardappels behoren tot de nachtschadefamilie. Net als paprika en tomaat. Het zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Buiten Nederland wordt aardappel als groente gezien. Hier is de aardappel vaak in de categorie brood en granen geplaatst, vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. De aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten (met name zetmeel) en vezels.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is. Er zijn verschillende soorten aardappelrassen verkrijgbaar. De meest gangbare soorten zijn:
Vastkokende aardappels: deze aardappels blijven heel na het koken en zijn zeer geschikt voor salade of ovenschotel. Voorbeelden van rassen binnen deze groep zijn: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina en Opperdoezer-ronde.
Vrij vastkokende aardappels: deze worden iets los tijdens het koken waardoor ze geschikt zijn om te koken, bakken maar ook voor frites. Voorbeelden zijn de Bildtstar, Mozart, Platina en Agria.
Kruimige aardappels: deze aardappels vallen redelijk uit elkaar na het koken en kun je eigenlijk voor elk gerecht wel gebruiken. Voorbeelden zijn de Frieslander, Milva, Melody, Maritiema en Victoria.
Zeer kruimige aardappels: deze aardappels koken snel tot pap waardoor ze zeer geschikt zijn voor puree, soufflé, stamppot of soep. Voorbeelden zijn de Eigenheimer, Irene en Doré.
Bereidingstijden
Koken: 20 minuten
Bakken: 10 minuten (na 10 - 15 voorkoken)
Oven (partjes): 45 minuten op 200 C
Poffen: 45 minuten op 200 C
Frituren: 3 - 5 minuten (na 5 minuten voorkoken)
Aardappels schoonmaken
Tegenwoordig hoef je aardappels niet per se meer te schillen. Zeker bij bakken en ovenbereidingen is schillen niet nodig.
Was de aardappel voor gebruik en snijd uitlopers, donkere of groene plekken ruim weg.
Of kook de aardappels in de schil, laat ze dan even ’schrikken’ in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan makkelijker af.
Informatie
Zelf aardappels kweken
Hoeveel weegt een aardappel?
Teelt en seizoen
Tip
Aardappel smaak
Recepten met Aardappels
Meer recepten
Spruitjesstamppot met appel en truffelhoning
200gr groenten p.p. & 68gr fruit p.p.

Stamppot groene kool met spicy noten
275gr groenten p.p.

Maaltijdsalade met sperziebonen
215gr groenten p.p.
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec