Al die spreekwoorden met fruit: je wordt er appelig van

Fruit eten we al millennia lang, maar eigenlijk doen we er (onbewust) nog veel meer mee. Zo komen er regelmatig fruitsoorten voorbij in een gesprek. Vooral appels zijn erg populair in spreekwoorden en gezegden. Niet zo gek, want appel is de nummer 1 meest gegeten fruitsoort in Nederland. We eten jaarlijks gemiddeld zo'n 10,2 kilo appel per persoon! De volgende spreekwoorden met appels komen je vast bekend voor. Maar waar komen die spreekwoorden toch vandaan?

1. Appeltje-eitje.

De uitdrukking appeltje-eitje gebruiken we om aan te geven dat iets heel gemakkelijk is. Volgens Genootschap Onze Taal is het gezegde een uitbreiding van het al langer bestaande 'O, dat is een eitje!', oftewel 'een makkie'. Appeltje-eitje is een relatief jonge uitdrukking: in 2005 nam Van Dale de uitdrukking voor het eerst op. De uitgebreide versie van 'Dat is een eitje!' is waarschijnlijk ontstaan door de uitdrukking 'voor een appel en een ei' (= voor weinig geld), die al in de 18e eeuw bestond. De betekenissen van beide uitdrukkingen 'voor weinig geld' en 'een makkie' liggen tenslotte niet zo ver uit elkaar. Volgens Genootschap Onze Taal worden uitdrukkingen wel vaker versterkt door er iets aan toe te voegen. Misschien klonk 'Dat is een eitje!' voor sommigen nog niet overtuigend genoeg.

2. Nog een appeltje met iemand te schillen hebben.

Dit bekende spreekwoord betekent vaak niet veel goeds. Wordt dit tegen je gezegd? Pas maar op, dan is er waarschijnlijk iemand kwaad op je. Als we internet moeten geloven is dit spreekwoord ontstaan door sarcasme. Want 'Een appeltje met iemand te schillen hebben' klinkt eigenlijk best gezellig, toch? Net als het spreekwoord 'een eitje met iemand te pellen hebben'. Toch gebruiken we beide spreekwoorden als we iemand iets verwijten. Het moet dus sarcastisch worden opgevat. Je hoeft niet letterlijk met iemand aan de keukentafel een appeltje te schillen.

3. Door de zure appel heen bijten.

Het is je vast wel eens overkomen: je neemt een hap van een appel en komt tot de ontdekking dat deze wel heel zuur smaakt. Niet erg lekker, maar op een gegeven moment raakt je mond aan de zure smaak gewend. In het dagelijks leven zal je in figuurlijke zin soms ook even door een zure appel heen moeten bijten.