“An apple a day keeps the doctor away!”

Simpeler laat de relatie tussen onze gezondheid en voeding zich niet uitdrukken, vindt Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg bij de Rabobank. Hippocrates (ca. 460 v.Chr.) onderkende al het belang van voeding: “Laat voedsel uw medicijn zijn.” Hoe kan het dan dat zoveel mensen (inclusief artsen!) zo weinig kennis hebben over wat gezonde voeding eigenlijk is? En dat de gemiddelde Nederlander veel minder groente en fruit eet dan de voorgeschreven hoeveelheden door het Voedingscentrum?

Een ongezonde leefstijl – waarvan voeding een belangrijk onderdeel uitmaakt – is heel vaak de oorzaak van chronische aandoeningen. Denk aan overgewicht, diabetes, chronisch hartfalen, longaandoeningen en ga zo maar door. Die aandoeningen veroorzaken klachten waarvoor mensen zich uiteindelijk tot de zorgsector wenden. En zorgaanbieders zijn ervoor opgeleid om de juiste diagnose te stellen en vervolgens te gaan behandelen. Daar worden ze voor betaald en daar zijn ze overigens heel goed in.

“Helden van de zorg”

Al jarenlang zien we het aantal mensen met chronische aandoeningen stijgen en de zorgkosten stijgen mee. Inmiddels geven we met elkaar meer dan 100 miljard euro per jaar uit aan de zorg! Het besteedbare inkomen van mensen gaat achteruit vanwege de alsmaar oplopende zorgpremies. Je kan rustig stellen dat we aan het dweilen zijn met de kraan open.

De Corona-pandemie heeft ons nog eens met de neus op de feiten gedrukt. Het leeuwendeel van de mensen die zijn overleden waren behoorlijk op leeftijd, te zwaar en hadden onderliggend lijden. Zelfs onze “helden van de zorg” en alle dure medische voorzieningen (Intensive Care) konden hen niet redden.

5 bouwstenen

Hoe kunnen we de bovenbeschreven vicieuze cirkel doorbreken? Door zwaar in te zetten op de preventieve rol die gezonde voeding (oa. groente en fruit) kan spelen in het stimuleren van een gezonder Nederland. Het gaat daarbij zowel om leefstijl maar ook om de leefomgeving. In het boek “GOED GEVOED” dat Irene Mommers (Bebright) en ondergetekende in november hebben gepubliceerd beschrijven we 5 bouwstenen: 1. Gezonde ruimtes, 2. Gezonde lunch, 3. Gezonde gewoonten, 4. Gezonde relaties en 5. Gezonde Zorg. Daarnaast worden ook concrete initiatieven beschreven die invulling geven aan de bouwstenen. Dus niet alleen erover praten, maar vooral DOEN!

Help de beweging groot te maken

Is het zo eenvoudig? Helaas niet. In onze samenleving spelen allerlei hindermachten en krachten mee die verandering tegenwerken. Maar ik geloof erin dat als wij een aansprekende ambitie formuleren en écht gaan samenwerken (publieke en private partijen) we een beweging op gang kunnen brengen die het verschil gaat maken. Wij zijn alvast begonnen. Ik nodig je uit om je aan te sluiten: verdiep je in je eigen leefstijl en voedingspatroon en inspireer en motiveer ook anderen ertoe. Er is nog een lange weg te gaan. Maar het wenkende perspectief is een betere en duurzamere gezondheid en vitaliteit voor velen. Hoog tijd voor een appeltje…

Veggieblogger: Michel van Schaik
Directeur Gezondheidszorg Rabobank