Bananen en bitterballen in de sportkantine

Sport en gezonde voeding gaan hand in hand.

Blog van Maaike de Leeuw, Projectmedewerker communicatie bij het NAGF. Deze biologe slash groentedeskundige speelt in haar vrije tijd waterpolo.

Zaterdag betekent bij onze waterpolovereniging matchday. De coach van ons team deelt voor de wedstrijd bananen uit aan de spelers voor de nodige energie. Maar na de wedstrijd wint de bittergarnituur het toch echt van de gezonde snack. Eigenlijk best tegenstrijdig om na zo'n sportieve prestatie voor de 'bruine fruitschaal' te gaan. Ik kijk op de menukaart en zie als enige gezond alternatief het broodje gezond. Kan de sportkantine niet gezonder?

Speltip 6 - Spreid je winkansen
Als ik de jeugdspelers vraag of zij groenten en fruit in de kantine willen, roepen ze volmondig 'ja'! De een wil appels, de ander bananen. Heeft jouw kantine een divers aanbod aan gezonde snacks? Dan is de kans ook groter dat er voor ieder wat lekkers tussen zit. Het aanbieden van verschillende soorten groenten en fruit is dus belangrijk. Nog een pluspunt: het geeft je bord meer kleur.

Speltip 9 - Weet wanneer je moet stoppen
Een portie bittergarnituur blijft geliefd bij veel sportverenigingen. Als je bij ons friet van de menukaart schrapt, dan zal je menig clublid horen klagen. Het is dus niet de bedoeling om de kantine een complete make-over te geven. Belangrijk is juist om gezonde snacks op een aantrekkelijke manier aan te bieden. De kroket hoeft niet van de menukaart te verdwijnen, maar er mag wel meer concurrentie zijn.

Speltip 14 - Weet waar je kansen liggen
Laatst vroeg een speelster of zij een maaltijdsalade kon krijgen. Een ander miste de sla en tomaat op zijn hamburger. De vraag naar meer groenten is er dus wel en daar kun je als kantine natuurlijk op inspelen! Met zulke kleine stapjes maak je het aanbod al een stuk gezonder.

Speltip 17 - Meedoen maakt het spannender
Wist je dat je met jouw sportkantine brons, zilver of goud kan scoren? Het Voedingscentrum heeft hiervoor een aantal richtlijnen opgesteld. Ga je voor goud? Dan moet in jouw sportkantine de gezonde keuze vanzelfsprekend zijn. Kortom, meer gezonde dan ongezonde verleidingen. Neem je genoegen met zilver of brons? Dan moet je in ieder geval de sporters willen verleiden tot de gezonde keuze. Je verdient bijvoorbeeld al punten met fruit en flesjes water in de kantine. Dat is nog eens makkelijk scoren!

Blog van Maaike de Leeuw, Projectmedewerker communicatie bij het NAGF. Deze biologe slash groentedeskundige speelt in haar vrije tijd waterpolo.