De Ga voor Kleur groente-apotheek geeft advies

Wat doe jij als je je niet zo lekker voelt? Het RTL 4 programma Nederland Proeft vroeg dit aan mensen op straat en kreeg veelal dezelfde antwoorden: neem een paracetamolletje en slik wat extra multivitaminen. Maar het kan ook zonder pillen, mét paprika's! De Ga voor Kleur groente-apotheek geeft advies bij 5 veelvoorkomende gezondheidsklachten.

1. Je bent moe en bent snel ziek

Probleem: Je wordt snel ziek en bent vaak moe. Waarschijnlijk krijg je te weinig vitamine C binnen en heb je daardoor een verminderde weerstand.

Advies van de groente-apotheek: Eet meer paprika's. Paprika's bevatten namelijk heel veel vitamine C en zijn erg veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of in de oven roosteren. Je kunt ze ook koken voor de soep, doe dat niet te lang, zo behoud je zoveel mogelijk vitamine C. Ook kiwi's, mandarijnen en wortels zijn vitamine C-bommetjes.

2. Diabetes type 2

Probleem: Je hebt diabetes type 2 (suikerziekte).

Advies van de groente-apotheek: Mensen met diabetes type 2 kunnen het beste kiezen voor gezonde producten met koolhydraten zoals groenten en fruit. Deze bevatten o.a. veel vezels die ervoor zorgen dat je bloedsuiker niet te snel stijgt. Heb je diabetes type 2 en wil je aan de slag met een gezonde leefstijl om je medicijngebruik af te bouwen? Bespreek dit dan altijd eerst met je arts.

 3. Maag- en darmklachten

Probleem: Je hebt vaak last van je maag en darmen.

Advies van de groente-apotheek: Eet venkel! Deze groente zit boordevol vezels en die zijn weer goed voor je stoelgang. Ook een banaan bevat veel vezels. Of komkommer, maar dan wel met schil en al; vlak onder de schil zitten namelijk de meeste vezels. Drink er ook voldoende water bij.

Let wel, omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten. Dus niet alleen maar op komkommers knabbelen.

4. Tekort aan calcium

Probleem: Je krijgt te weinig calcium binnen, bijvoorbeeld omdat je geen zuivel eet. Je hebt hierdoor een hoge kans op verstoorde botontwikkeling.  

Advies van de groente-apotheek: Eet broccoli! Broccoli bevat veel calcium en magnesium, wat heel goed is voor je botten.

Uiteraard blijft variatie het meest belangrijk; geen enkele groente of fruit biedt hét antwoord op al je problemen. Het geheim zit 'm in het leuk en lekker combineren van alle groenten en fruit. Zorg dus dat je zoveel mogelijk kleur op je bord hebt, dan weet je zeker dat je goed bezig bent.

Klik hier om Nederland Proeft terug te kijken

Bron: Voedingscentrum, Nederland Proeft