De lange, slanke groente: de wortel

In The Green House op de Floriade maak je een reis door de glastuinbouw: van zaadje of stekje tot groenten en fruit op je bord of tot prachtige bloemen en planten. Kom in The Green House meer te weten over het effect van bloemen, planten, groenten en fruit op jouw gezondheid. Deze week staat de wortel in de schijnwerpers.

Wortels zijn lange, slanke groente met een lichtzoete smaak. Wortels komen uit Nederland, maar ook uit Spanje en Duitsland. Daarbij staan worteltjes op plek 5 in de top 10 van de meest gegeten soorten groenten. Wortels worden meestal verkocht in bossen met het loof er nog aan of je koopt ze panklaar gewassen en gesneden. Bij het kopen van wortels is het belangrijk dat ze onbeschadigd en helder van kleur zijn.

Wortels combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes of doperwtjes. Daardoor kan je met wortels veel verschillende gerechten maken. Zo kan je wortelsoep maken of wortels verwerken in een rauwkostsalade. Als je 6 tot 7 worteltjes eet, dan heb je de helft van de aanbevolen hoeveelheid groenten binnen. Dus zet lekker een schaaltje worteltjes bij de borrel of eet ze lekker als tussendoortje.

Wist je dat?

Wanneer je een wortel schrapt met een mesje de groente wit wordt door beschadiging van de celstructuur. Wil je de oranje kleur behouden? Kies er dan voor om de wortel te schillen in plaats van schrapen. Hierdoor worden de celwanden doorgesneden en blijven er geen beschadigde celwanden achter.

Je kunt de schil ook lekker laten zitten, want deze kun je gewoon eten. Dat scheelt een hoop werk! Was de wortels wel goed voor gebruik.

Lees meer over wortels op Veggipedia.

 

The Green House

The Green House op de Floriade bestaat uit vijf belevingsonderdelen. In het High Tech Center wordt aan de hand van vier demogewassen aardbei, paprika, gerbera en potanthurium getoond hoe innovatieve en duurzame teelt eruitziet. In het Technical Innovation Center krijgt de bezoeker inzicht in toekomstige teeltwijzen. In de Belevingskas, ‘Green Love’, kunnen bezoekers zich verwonderen over de schoonheid en variatie van talloze bloemen, planten, groenten en fruit.

 

Floriade bezoeken

Zelf een geweldige dag vol groen beleven? Bezoek de Floriade Expo in Almere. Ontdek zelf de wereldse tuinen, groene kunst, lekker eten en duurzame innovaties. De expo is tot 9 oktober 2022 dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Bestel je kaarten via de website van Floriade #LoveFloriade.