De Nationale Thuiskookdag

Veggieblogger Karin Bemelmans stond zondag 7 februari in de keuken en dacht: nu is iedereen aan het koken, het is een echte Nationale Thuiskookdag.

Heerlijk, een witte wereld om ons heen. Slee van zolder en de schaatsen uit het vet. Voor velen kan de pret dan echt beginnen. Ik zie als ik hier door de duinen loop vooral blije gezichten en rode wangen van kou en plezier. En na die winterpret is een stevige erwtensoep of stamppot heerlijke kost.

Natuurlijk zorgt sneeuw en vrieskou ook voor overlast. Zaterdag kregen de supermarkten een extra hausse aan klanten te verwerken en sommige schappen waren leeg. En toen werd het zondag code rood: niet de weg op, geen treinverkeer. Lastig, maar we waren er op voorbereid.

Nationale Thuiskookdag

Het bericht dat mij opviel was dat ook Thuisbezorgd.nl aangaf geen eten te bezorgen. Toen ik zelf zondag aan het einde van de dag de keuken in dook (spruitjesstamppot met noten stond op het menu) dacht ik:

"Wacht eens even, iedereen is nu aan het koken! We kunnen niet naar een restaurant, geen eten laten bezorgen en niet makkelijk even bij iemand anders eten door de corona beperkingen van 1 gast per dag en de avondklok. Dus iedereen is nu zelf aan de slag. Heel Nederland thuis aan het koken! " Zondag 7 februari werd daarom voor mij de eerste Nationale Thuiskookdag.

Toename thuis koken

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is thuis koken toegenomen. We zien dat ook op Veggipedia. Er wordt aanzienlijk meer gezocht naar recepten; maar liefst 2,5 keer zoveel dan in 2019! En dat is positief, onze recepten bevatten immers volop groenten en fruit en dragen zo bij aan een optimaal immuunsysteem.

Veggieblogger: Karin Bemelmans