Een goede weerstand met groente en fruit

Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je sneller. Je weerstand blijft zo hoog mogelijk door genoeg te slapen, regelmatig te bewegen en lekker gezond en kleurrijk te eten met minstens 250 gram groenten en 2 porties fruit.

Het is eigenlijk heel simpel. Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je alle goede stoffen binnen die je nodig hebt. Als je gezond eet en daarnaast goed slaapt en beweegt, zorg je voor een optimale weerstand.

De adviezen van het Voedingscentrum zijn: 

  • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
  • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet


Extra vitamine C of vitaminepillen nodig?

Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Van sommige vitamines kan een teveel zelfs schadelijk zijn.

Te veel vitamine C is voor zover bekend niet schadelijk en plas je weer uit. Wel kan meer dan 2 gram vitamine C per dag darmklachten veroorzaken. Via voeding kom je niet snel boven de 2 gram uit. Als je vitamine C-tabletten slikt kan dit wel het geval zijn. Als je vitamine C slikt, neem dan niet meer dan 100% van de aanbevolen hoeveelheid. Lees hier meer over vitamine C.


Hoe krijg je genoeg vitamine C binnen?

Als je dagelijks 2 porties fruit en 250 gram groente eet krijg je voldoende vitamine C binnen. Als je een lange tijd een tekort aan vitamine C hebt, kan een verminderde weerstand ontstaan.

Zijn bepaalde groente- en fruitsoorten extra goed voor je weerstand?

Er zijn geen soorten fruit of groente die je weerstand extra verhogen. Het is belangrijk om te variëren. Door verschillende soorten fruit en groente te eten krijg je alle belangrijke stoffen binnen.

Bron: Voedingscentrum