Geef extra groente aan je recept

Wat voor type kok ben jij? Ben jij iemand die zich keurig aan het recept houdt of ben jij iemand die je eigen draai aan recepten geeft? Wij leggen in deze blog uit waarom het goed is om je eigen draai aan een recept te geven.

Waarom is het goed om van een recept af te wijken?

Stel: je hebt een recept uitgekozen voor vanavond. Het ziet er heerlijk uit op de foto en de ingrediënten vind je lekker. Maar dan zie je dat er maar 400 gram groente in het recept zit voor 4 personen (100 gram per persoon)! Dat is wel heel weinig, zo kom je nooit aan die 250 gram per persoon per dag. Wat doe je nu?

A) Ik doe niks, ik kan het recept toch niet veranderen?!

B) Ik kies een ander recept met meer groente

C) Ik voeg extra groente toe aan het recept

Natuurlijk kun je een ander recept met meer groente kiezen, maar je hebt zo zin in dit recept. Kies dan voor optie C: voeg extra groente naar keuze toe. Zo geef je je eigen gezonde draai aan het recept!

 

Hoe weet ik hoeveel groente er in een recept zit?

Dit kun je zelf uitrekenen door de totale hoeveelheid groente in het recept te delen door het aantal personen. Dan heb je de hoeveelheid groente per persoon. Veggipedia is hierbij je grote vriend: voor alle groenten en fruit vind je hier hoe veel ze wegen. Neem bijvoorbeeld courgette: op Veggipedia vind je dat een kleine courgette 250 gram weegt en een grote 550 gram. Als je 1 grote courgette gebruikt voor 4 personen, dan heb je 550/4 = 137,5 gram courgette per persoon. Dat is nog niet voldoende om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram te halen. Voeg dus extra groente toe!

Natuurlijk hoef je die 250 gram groente niet in één maaltijd te eten. Verspreid het over de dag door groente bij de lunch, tussendoor en misschien zelfs bij het ontbijt te eten.

 

Groenterijke recepten op Veggipedia

Voor alle recepten op Veggipedia heeft onze diëtiste de hoeveelheid groente per persoon al voor je uitgerekend. Dit staat aangegeven bij elk recept. Bovendien voldoen alle Veggipedia-recepten aan de Schijf van Vijf. Daarom zijn deze recepten altijd een gezonde keuze!