'Geef Kleur Door' campagne, doe je ook mee?

Vandaag, op wereldgezondheidsdag, trappen het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet de campagne 'Geef Kleur Door' af. Tijdens deze campagne trekken we de komende zes maanden door heel Nederland om de omgeving meer kleur te geven. Want hoe kleurrijker en gezonder de omgeving, hoe makkelijker het is om gezond te eten met veel groente en fruit. Help jij ons mee om kleur door te geven?

Bekijk hier de campagnevideo.

Meld je aan

Alleen samen kunnen we Nederland inkleuren met groenten en fruit. Daarom roepen we alle gemeenten, instellingen, sportclubs, bedrijven en consumenten op om je eigen initiatief te starten en meer groenten en fruit beschikbaar te maken voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan voetbalkantine die gezonde snacks aanbiedt, een burgemeester die een gezonde kantine opent op een school of een supermarkt die gratis groenten en fruit uitdeelt aan kinderen. Meld je bij ons aan door een mail te sturen naar info@nagf.nl .

Hoe geef je kleur door?

Ook als consument kun je kleur doorgeven aan je familie, vrienden, kennissen en geliefde. Hiervoor geven we je een aantal tips:

1. Zorg dat je niet om kleur heen kunt. Zet een fruitmand op tafel, leg worteltjes in de koelkast, zet snoeptomaatjes op het aanrecht of doe het in je lunchbox. Zien is eten! Zo verleid je jezelf en je gezin.

2. Geef kleur aan elke maaltijd. Je eet sneller genoeg groenten en fruit als je het elke dag toevoegt aan je ontbijt, lunch en tussendoortjes. En waarom maar één soort groente bij de avondmaaltijd? Hoe meer kleur hoe beter, extra kleur is extra gezond.

3. Geef kleur aan een feestje. Op bezoek? Geef kleur! Met een doosje aardbeien in plaats van een fles wijn wens je iemand pas echt gezondheid (voor zijn/haar verjaardag bijvoorbeeld). Buurtbarbecue of picknick? Vergeet niet de salade en neem groenten om te grillen.

4. Trakteer met kleur. Jarig? Verras collega's, klasgenoten of voetbalteam met snoepgroenten, groentetaart of aardbeien gedipt in chocolade.

5. Vraag om kleur. Vraag of je werkgever de koekjes bij de vergadering en de snoeppot op de balie vervangen door groenten en fruit. Vraag je sportclub om groenten en fruit in de kantine. Bedenk waar je kleur mist en vraag erom.

6. Combineer alle kleuren. Het is niet alleen leuk en mooi om te variëren met verschillende kleuren groenten en fruit, het is ook erg gezond. Eet dus zo veel mogelijk verschillende kleuren, zo weet je zeker dat je goed bezig bent.

7.  Haal alles uit kleur. Groenten en fruit eten past in een duurzamer eetpatroon. Restjes over? Maak een kleurrijke soep of pastasaus en vries het fruit in voor een smoothie.

 

Ga voor meer informatie over de campagne naar www.geefkleurdoor.nl of bekijk dit persbericht.