Groente lekker leren vinden door appelmoes?

Hoe krijg je kinderen aan de groente? Hierover ging Roel Hermans in gesprek met Professor Remco Havermans in de postcast Leefstijl Lab. Professor Havermans is onderzoeker aan de universiteit van Maastricht en doet al 20 jaar onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid van kinderen.

De volgende vragen kwamen onder andere aan bod tijdens de poscast.

Waarom vinden veel kinderen groente niet lekker?

Iedereen wordt geboren met een voorkeur voor zoet en een afkeer voor bitter. Groenten hebben van nature een licht bittere smaak en missen een zoete smaak. Daarom moet je leren groente lekker te vinden.

Hoe kun je leren groente lekker te vinden?

Je kunt leren groente lekker te vinden door een bepaalde groente meerdere keren te proeven. Tot wel 20 keer! In de wetenschap noemen ze dit ook wel 'repeated exposure'. Je stelt jezelf of bijvoorbeeld je kind meerdere keren bloot aan een bepaalde groente.

Moet je wel of geen appelmoes gebruiken om groente te leren eten?

Soms is de stap te groot om een groente te proberen. Dan kun je de groente lekkerder maken door er bijvoorbeeld een saus of appelmoes op te doen. Op deze manier kun je een groente wél lekker vinden. Je stelt jezelf namelijk bloot aan de groente en raakt dan gewend aan de textuur ervan. Textuur is de belangrijkste reden waarom kinderen een bepaalde groente niet lusten. Denk maar aan champignons of aubergine, die hebben een wat sponzige textuur en veel kinderen vinden dat niet zo lekker. Deze groenten moet je echt leren eten. Het ene kind heeft hier veel meer moeite mee dan het andere. Appelmoes en veel sauzen zijn helaas niet zo gezond omdat er veel suiker in zit. Daarom kun je het gebruik hiervan beter afbouwen totdat je de groente ook zonder saus lust.

Conclusie: smaak moet je ontwikkelen. Dit doe je door veel te proeven! Zo raak je gewend aan de textuur en de smaak. Vind je (of je kind) een groente echt niet lekker? Maak de groente dan lekkerder door een beetje saus of appelmoes toe te voegen. Maar als je de groente eenmaal wel lust, kun je beter geen saus of appelmoes meer gebruiken.  

Luister de hele aflevering van de podcast van Leefstijl Lab terug.

Wil je nog meer tips over hoe je je kind kunt aanleren groente lekker te vinden? Kinderarts Koen Joosten geeft zijn tips in deze video