Hoe dragen Nederlandse telers bij aan een groenere planeet?

Als je in de supermarkt tomaten of sperziebonen ziet met het keurmerk On the way to PlanetProof, kun je er zeker van zijn: deze groente is geteeld met respect voor de planeet. Dit onafhankelijke keurmerk laat zien dat telers werk maken van duurzaamheid. Van biodiversiteit tot bodemkwaliteit, en van energiegebruik tot afval: het keurmerk stelt hoge eisen op álle vlakken van milieuvriendelijke productie.

Tijdens de On the way to PlanetProof Week van 12 t/m 18 mei zetten we extra in op bewustwording. Want elke duurzame keuze, hoe klein ook, draagt bij aan een betere wereld.

Nederlandse telers: koplopers in energiezuinig telen

Wist je dat Nederlandse groente- en fruittelers tot de duurzaamste ter wereld behoren? Ze gebruiken slimme technieken zoals warmtekrachtkoppeling (WKK), waarbij elektriciteit en warmte tegelijk worden opgewekt. De CO₂ die daarbij vrijkomt, komt goed van pas: planten gebruiken het om te groeien. Zo wordt niets verspild.

Sommige telers gaan nog een stap verder en gebruiken aardwarmte om hun kassen te verwarmen. Daarbij wordt er warm water uit diepe aardlagen omhoog gepompt en na gebruik weer terug de aarde in geleid. Het resultaat? De helft minder aardgasverbruik én een flinke CO₂-besparing.

Groente als klimaatkampioen

Waarom is het slim om vaker voor groenten te kiezen in plaats van vlees? Simpel: groenteproductie is veel minder belastend voor het milieu. Voor één kilo rundvlees is ongeveer 15.000 liter water nodig. Een kilo tomaten? Slechts 5 liter. Ook het land- en energieverbruik ligt bij groente vele malen lager. Dat maakt plantaardige voeding tot een krachtig wapen tegen klimaatverandering.

De Nederlandse tuinbouw levert deze duurzame topgroenten het hele jaar door – vers, voedzaam en met een minimale ecologische voetafdruk.

Peulvruchten: kleine krachtpatsers

Peulvruchten – zoals linzen, bonen en kikkererwten – zijn fantastische vleesvervangers. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer en B-vitamines, net als vlees, maar dan zonder het verzadigd vet en zout. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, wat goed is voor je hart en spijsvertering.

En dan het milieu: de productie van peulvruchten veroorzaakt veel minder uitstoot en vergt minder water dan vleesproductie. Daarmee zijn ze niet alleen gezond voor jou, maar ook voor de aarde. Een win-win op je bord!

Waarom zit er plastic om sommige groenten en fruit?

Plastic verpakkingen: je ziet ze vaak, en misschien vraag je je af of dat wel nodig is. Het antwoord is genuanceerd. Verpakkingen – vooral folie – verlengen de houdbaarheid van producten aanzienlijk. Ze beschermen tegen uitdroging en bederf, wat voedselverspilling voorkomt.

Natuurlijk willen we plasticgebruik verminderen, maar zolang het voedselverspilling voorkomt, is het in sommige gevallen toch de duurzamere keuze. Want wat is erger voor het milieu: een stukje plastic of een weggegooide komkommer?

Duurzaam eten doe je samen

Met bewuste keuzes zoals groenten met het On the way to PlanetProof-keurmerk, het eten van meer peulvruchten en het begrijpen van verpakkingen, draag jij bij aan een gezondere planeet. Tijdens de On the way to PlanetProof-week moedigen we iedereen aan om nét dat stapje extra te zetten. Want samen maken we het verschil – bord voor bord.