Hoe eet je kaki?

Veggieblogger Sanne Gjaltema heeft pas net kennisgemaakt met deze vrucht met een gek bruin blaadje bovenop, kaki genaamd. Een vriendin van Sanne die op de markt werkte, bestempelt de kaki al langer als haar favoriete vrucht. Ze nam dan ook geregeld kaki's mee van haar werk om ze aan Jan en alleman te laten proeven! Heb jij wel eens gehoord van de kaki? Test in deze blog je kennis (of die van je familie) over deze Aziatische vrucht. Oeps, verklappen we nu iets? Onderaan vind je meer informatie en de antwoorden!

1. Waar komt kakifruit oorspronkelijk vandaan?

A) China
B) Israël
C) Japan

2. Van welk land is het de nationale vrucht?

A) China
B) Israël
C) Japan

3. Hoe wordt de kaki ook wel genoemd?

A) Sharonfruit
B) Platte tomaat
C) Persimmon

4. Hoe kun je kakifruit eten?

A) Niet, het is een siervrucht.
B) Afhappen, met schil!
C) Eerst schillen hoor.

(Scroll naar beneden voor de juiste antwoorden)

Herkomst

De boom waaraan de kaki groeit komt van nature voor in de Himalaya in andere gebergten van Aziatische landen. Hoewel het de nationale vrucht van Japan is, komt de kaki mogelijk oorspronkelijk uit China. Al duizenden jaren wordt deze vrucht gecultiveerd en gegeten.

Soorten

De kaki is familie van de dadelpruim, eveneens een vrucht die al zeer lang door de mens verbouwd wordt. De bekendste soorten kakifruit zijn sharonfruit en persimmon. Sharonfruit is de pitloze variant die is ontwikkeld in Israël. Deze variant kan zowel stevig als overrijp gegeten worden, waar andere soorten kakivruchten zaden bevatten en een hoog gehalte looi- of tanninezuur. Door het looizuur kunnen deze soorten alleen overrijp gegeten worden.

Klik hier meer informatie over de kaki.

Antwoorden: 1: A, 2: C, 3: allemaal, 4: B