Kleurrijke groenten en fruit in donkere tijden

Al die heerlijke, gezonde en kleurrijke producten die altijd maar onbeperkt beschikbaar zijn, dat is toch eigenlijk wel heel bijzonder. Veggieblogger Nancy Lentjes over eten in tijden van crisis.

Lege schappen bij de supermarkt en 'hamsteren' is nu al het woord van 2020. Het is lastig om aan deze vreemde situatie te wennen. Ik doe mijn best om alle beelden uit apocalyptische films uit mijn geheugen te bannen en logisch te blijven denken.  Waar ik mij doorgaans bedien van cynisme en humor weet ik nu nauwelijks grapjes te bedenken. Er is een nieuwe werkelijkheid aan het ontstaan. 

Ik probeer niet te hamsteren, maar boodschappen doen bleek nog niet helemaal op de normale manier te kunnen. De aardappels waren al dagen uitverkocht bij mijn super en de groenteschappen waren schaars gevuld. Dat vergt aanpassing. Ik heb gekocht wat er beschikbaar was en waar ik tenminste 5 dagen mee vooruit kan komen. Eigenlijk is dat meer dan voldoende. Ik heb snijbonen, witte kool, bloemkool, venkel en prei ingeslagen. Geen aardappels maar rijst, pasta en spelt. Daar kan ik aardige maaltijden van bereiden met minder vlees, want dat was ook bijna op.

Morgen ga ik weer op voedseljacht en ik verwacht dat er dan weer van alles beschikbaar is. Verse groenten en fruit, daar maak ik mij voorlopig geen zorgen over. Misschien koop ik niet precies wat ik gewend ben maar het hele dagelijkse leven is de afgelopen week veranderd. Daar kan een beetje aanpassen in de keuken ook wel bij.

De door onszelf gecreëerde schaarste in de supermarkt maakt misschien ook dat we de weelde wat meer gaan waarderen. Met het begrip weelde beperk ik mij even tot groenten en fruit. Al die heerlijke, gezonde en kleurrijke producten die altijd maar onbeperkt beschikbaar zijn, dat is toch heel bijzonder? In deze vreemde tijd denk ik ook aan alle mensen die ervoor zorgen dat we ons voedsel kunnen blijven inkopen. Ik werk thuis maar om de spruitjes in de winkel te krijgen is er toch een grote groep mensen op de been aan wie de quarantainemaatregelen heel wat ruimer wordt uitgelegd. Ode aan deze mensen, ik ben jullie heel dankbaar.

Niemand wil ziek worden. Ik ben opgegroeid met de overtuiging dat het eten van veel groenten en fruit goed is voor je weerstand. Daar geloof ik nog steeds in en dat is nu belangrijker dan ooit. Gelukkig leg ik mij hiermee geen nieuwe of lastige maatregel op want buiten dat het gezond is; het is gewoon heel lekker!

Mocht jij je ook een beetje moeten aanpassen in de keuken? Daar helpen we je graag mee met onze Veggipedia recepten. Succes, sterkte en blijf gezond.