Koken en opruimen tegelijk

De zachte winter zorgt dat we dit jaar al vroeg de lentekriebels krijgen. Heb jij al zin in die grote voorjaarsschoonmaak? Veggieblogger Nancy Lentjes kreeg vorige week de schoonmaakkriebels. Ze nam haar koelkast even goed onder handen en deelt met jullie het resultaat.

Vorige week was het even voorjaar waardoor ik een aanval van opruimwoede kreeg. Nadat ik een boekenkast ontdaan had van boeken, mijn bureau had leeggeveegd en al mijn oude tekenspullen had geordend moest de koelkast eraan geloven. Het is ongelofelijk wat er aan aangebroken potjes, tubes en bakjes uit zo'n kast komt. De groentelade zat tot aan de nok vol terwijl op de kast een boodschappenlijstje met vooral groenten en fruit hing.

Ik schaamde mij best toen de halve groenteafdeling van een kleine supermarkt op het aanrecht uitgestald lag. Aan het nieuwe leven dat onder in de bak weelderig tierde heb ik een einde gemaakt maar wat moest ik met de rest? Een pastinaak, een stukje rode kool, een paar wortelen, een rimpelige paprika, een halve prei nog wat andere einzelgängers keken mij verloren aan. Weggooien was geen optie. Ik besloot alles in kleine stukjes te snijden. Dat vind ik een relaxte bezigheid.

Het resultaat had veel weg van de gemengde en gesneden groenten van mijn supermarkt. Met een half potje groene curry, een restje kokosmelk, wat magere yoghurt en een handje noten heb ik er een grote pan groentecurry van gemaakt. Genoeg voor twee dagen. Voor de gein heb ik er ook nog twee rimpelige appeltjes in stukjes gehakt en erdoor gedaan. Ik was best trots op het resultaat, een flinke maaltijd en een opgeruimde koelkast. En… doordat ik geen boodschappen hoefde te doen bleef er tijd over om nog meer op te ruimen maar daar was ik inmiddels te zen voor.