Let's go bananas!

Je herkent het misschien wel. Aan het einde van de week kom je tot de ontdekking dat er nog een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen. Gooi ze vooral niet weg, maar verwerk ze bijvoorbeeld in bananenbrood. Zondag is het tenslotte Bananenbrooddag (ja echt waar!).

Groen, geel of bruin?

Groene bananen, gele bananen of bruine bananen: hoe rijp eet jij bananen het liefst? YouGov deed onderzoek naar deze vraag en kwam tot de conclusie dat de voorkeuren nogal uiteenlopen. Bijna de helft (47%) van de respondenten gaf de voorkeur aan een gele banaan die nog een beetje groen is. Vooral bij babyboomers was deze banaan erg populair. Sommigen gaven juist de voorkeur aan groene bananen (5%) en anderen aan bananen met al wat bruine vlekjes (11%). Ongeveer een derde (31%) at het liefst een stevige gele banaan.

Bruine bananen over?

Geef je zelf de voorkeur aan minder rijpe bananen, maar heb je overrijpe bananen in je fruitschaal liggen? Dan kun je ze altijd nog verwerken in dit lekkere recept van bananenbrood. De ingrediënten die je hiervoor nog nodig hebt zijn 4-5 rijpe bananen, 50 ml olie, 50 gram honing, 2 eieren, 1 theelepel kaneel, 250 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram volkorenmeel en 75 gram walnoten. De walnoten zorgen voor een lekkere bite. Ben je geen groot fan van noten? Dan kun je natuurlijk ook wat minder walnoten gebruiken.

Hoe bereid je bananenbrood?

Bestrijk de vorm met een dun laagje olie en warm de oven voor op 175° C. Pel de bananen en pureer ze met een staafmixer of in de keukenmachine. Klop de eieren, olie, honing en 50 ml water erdoor. Meng de kaneel door het volkorenmeel en zelfrijzend bakmeel, en meng dit door de bananenpuree. Maak de walnoten fijn en schep ze door het deeg.

Schep het deeg over in de vorm en bak het brood in 50 - 60 minuten gaar en bruin in de oven. Prik vervolgens met een satéprikker in het brood om te checken of deze al gaar is. Komt de prikker er droog uit? Dan is het bananenbrood gaar. Laat het brood 15 minuten in de vorm rusten. Haal het brood vervolgens uit de vorm, zet het op een rooster en laat het afkoelen. Snijd het brood tot slot in ca. 12 sneetjes. Eet smakelijk!

Tip: heb je nog veel plakjes bananenbrood over? Verpak deze dan in diepvrieszakjes en vries ze in. Zo zijn ze nog lekker lang houdbaar en kun je er op een later moment nog van smullen!