Menukaarten met groenten in de hoofdrol: ik kan niet wachten!

Je herkent het misschien wel als je uit eten gaat: je bestelt een lekker gerecht en krijgt groenten als bijgerecht. Een bakje sla met dressing uit een fles. Kan dat niet anders?

Blog van Nancy Lentjes, Projectleider bij het NAGF en groot fan van lekker en gezond eten.

Een poosje geleden zat ik te watertanden toen ik voor het eerst bereidingsvideo's van groenten zag voor de koksopleiding. Het NAGF heeft deze video's samen met Dutch Cuisine en Gastronomixs gemaakt. Voordat de eerste montage klaar was, hebben we er vaak overleg over gehad en de scripts uitvoerig gelezen. De echte trek in de gerechten kreeg ik toen ik de video's zag.

Als eerste werd ik verleid door de gepofte paprika met kappertjes en ingelegde citroen. Dat zag er heerlijk uit. Daarna verscheen op een groot scherm de als gebraad bereide knolselderij. Nog diezelfde avond dook ik de keuken in om zelf zo'n groentegerecht te bereiden. Helaas beschik ik niet over een professionele keuken en bleek ik het vakmanschap van de echte chef een beetje te missen. Geen probleem, ieder zijn vak. Dan maar op zoek naar een restaurant in de buurt die groenten op zo'n smakelijke wijze in de hoofdrol zet.

Dat blijkt nog niet zo makkelijk. Bij de meeste restaurants staan vooral vlees- en visgerechten op het menu en blijft groente een bijgerecht. Gelukkig begrijpen veel horecaondernemers inmiddels wel dat een bakje sla met een toefje dressing uit een fles niet meer volstaat. Er bestaan zelfs restaurants die vlees en vis als bijgerecht serveren. Helaas moet ik daarvoor wel naar een duur sterrenrestaurant of naar Amsterdam. In de omgeving van Den Haag zal ik nog even verder zoeken.

Voor alle duidelijkheid: ik eet wel vlees en vis, maar liever een klein stukje bij een groot portie lekker bereide groente. Dan kies ik het liefst voor zoiets als warm gerookte bietenrollade of venkelzuurkool met eventueel een stukje vis erbij. Als lid van het NAGF-team zal ik mij daarvoor inzetten en hoop ik natuurlijk dat dit in de nabije toekomst normaal is. Als liefhebber van lekker eten kan ik niet wachten op de menukaarten met groenten in de hoofdrol!