Met deze 5 tips word jij een echte meal prep pro

Meal preppen is eigenlijk gewoon een hippe term voor je eten klaarmaken voor de rest van de week. Je zou denken dat dit veel werk vereist maar in feite is het ideaal voor de luie mens. Je hoeft namelijk maar 2 keer per week te koken: zondag voor maandag, dinsdag en woensdag en woensdag voor de rest van de dagen. De term meal preppen mag dan uit de wereld van de topsporters en de #fitgirls komen, maar met onze 5 tips kunnen ook mindere goden zoals wij er heel makkelijk mee aan de slag!

1. Preparation is key

Alles draait om een goede voorbereiding! Maak een boodschappenlijstje, kijk daarbij goed naar wat je al in huis hebt. Dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Wat je klaarmaakt kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren, dan kun je het beter invriezen, dan blijft het wel 3 maanden goed. Als je het invriest, haal je maaltijd dan de avond van tevoren eruit en laat langzaam ontdooien. Geen paniek als je dit bent vergeten: de ontdooistand van je magnetron werkt ook prima.

2. Bakjes

Je hebt helemaal geen dure, fancy bakjes nodig. Let er wel goed op dat je bakjes goed sluiten, zo voorkom je uitdroging. Gebruik liever ook geen bakjes met rare hoekjes, zodat ze makkelijker in de vaatwasser kunnen.

3. Eet kleur

Wil je zeker weten dat je goed bezig bent? Zorg er dan voor dat je dagmenu minstens 5 kleuren bevat. Zo kom je makkelijk aan je 250 gram groenten en 200 gram fruit. Geen zorgen over verlies van vitamine's door het langer bewaren, er blijven nog genoeg over.

 

4. Label je bakjes

Muy importante: koop een paar stickervelletjes en label altijd al je bakjes. Zo weet je precies wat iets is en wanneer je het klaar hebt gemaakt.

 

Even geen inspiratie voor een dagmenu? Kijk dan op het YouTube kanaal van Nederland Proeft, hier laat Astrid Smeets van het Voedingscentrum zien wat je allemaal kunt maken.  

YouTube kanaal Nederland Proeft