Omdenken met groenten en fruit (#3): Ga koken!

Gisteren hadden wij een uitgebreide FaceTime sessie met Schoonzus terwijl zij met haar hele gezin aan tafel zat te eten. Dat is heel bijzonder want dat gezin bestaat uit zes (bijna) volwassenen die normaal in en uit vliegen wanneer het ze uitkomt. Nu zijn ze allemaal thuis en het zag er gezellig uit.

Schoonzus is misschien wel een keukenprinses maar heeft de kookmoed in de loop der jaren een beetje opgegeven. Die lust dit niet en de ander vindt dat uitgesproken walgelijk. Gezinsmaaltijden behoorden tot een grijs verleden en hamburgers en pizza's werden steeds minder vaak een uitzondering op het dagelijkse menu. Tijdens het gesprek vertelde zij dat ze weer echt was gaan koken en ze vonden het lekker. Dat is een hele prestatie en Schoonzus klonk trots en gelukkig met de hereniging aan tafel.

De aanleiding was ook dat Zwager via een kennis een groente- en fruitbox had besteld. Neven en Nicht hadden aanvankelijk met enige walging over de inhoud gesproken maar waren toch wel onder de indruk toen ze de kleurrijke inhoud zagen.

Normaal onderdruk ik binnen de familie mijn missie-drang als het over groenten en fruit gaat. Ze weten het allemaal beter en ik wil ook vrienden blijven. Deze keer heb ik haar toch de link naar Veggipedia gestuurd en wat denk je? Ze was enthousiast en heeft de ovenschotel met paarse spitskool gemaakt, alleen met witte spitskool en zonder rozijnen want die lusten ze niet. En ze heeft er nog een beetje kaas overheen gestrooid om de laatste weerstand weg te nemen. Tja, je moet niet alles tegelijk willen.

Dit deed mij denken aan een advertentie voor kookboeken van vorige week:

"Zeker voor forenzen levert het thuiswerken naast veel uitdagingen ook iets anders op: tijd! De reistijd is helemaal komen te vervallen. Onze tip is om deze tijd goed in te zetten en in ieder geval goed voor de inwendige mens te zorgen; ga koken!"

Veggieblogger: Nancy Lentjes