Omdenken met groenten en fruit (#4): Soep

Om in deze crisis mentaal sterk te blijven is het essentieel om structuur aan te brengen in de dag. Nieuwe routines worden geboren, bij ons is dat de gewoonte van soep bij de lunch. Routines geven houvast en soep biedt troost. Vroeger voorzag mijn buurvrouw zieke buurmensen van verse kippensoep. Daar werd je echt beter van. Gelukkig is hier nog niemand ziek maar ligt enige somberheid op de loer en dan helpt het om op vaste tijden een dampende kom soep naar binnen te lepelen.

Het ondersteunt mij ook in de planning van boodschappen. Ik heb een neurotische allergie ontwikkeld voor supermarkten en probeer nu alles thuis te laten bezorgen. Dat is nog niet zo makkelijk: ik woon boven de supermarkt en ben het nadenken over mijn inkopen een beetje verleerd.

Een hele onderneming
De beschikbare bezorgmomenten van de supermarkt liggen in het beste geval anderhalf tot twee weken in de toekomst. Groenten, fruit en brood bestel ik apart bij lokale ondernemers. Daarmee hoop ik ze een beetje te ondersteunen - en zij bezorgen sneller. Geloof mij, het is een hele onderneming en ik maak er soms best een puinhoop van. Met schaamte realiseer ik mij dan weer hoe super-de-luxe dit probleem is.

Een kom troost
Somberheid, spanning en schaamte. Dan helpt soep. Ik maak het van alle groenten en kruiden die ik maar voorhanden heb. Die groenten hoeven er niet mooi uit te zien en Vriend hoeft ze niet te lusten. Zo heeft hij een hekel aan champignons maar eet hij wel met smaak mijn gepureerde paddenstoelensoep. Hij is sowieso geen groot groente liefhebber maar met een grote kom soep giet hij ongemerkt een flink deel van de dagelijkse 250 gram naar binnen.

Overuren voor de blender
Naast ouderwetse groentesoep maak ik soep van kool, wortels, broccoli, pastinaak, venkel en alle mogelijke combinaties. Mijn blender maakt overuren. Bijkomende voordelen: ik hoef de soep niet te plannen, het is snel klaar, ik gooi niks weg en we eten niet teveel brood. Dat laatste om te voorkomen dat we al te overgewichtig uit deze crisis komen.

Tip: op Veggipedia staan trouwens ook een hele hoop heerlijke recepten voor soep!  

Veggieblogger: Nancy Lentjes