On the way to PlanetProof

In onze vorige duurzaamheidsblog hebben we kort al een paarduurzaamheidskeurmerken geïntroduceerd. In deze blog belichten we een van deze keurmerken die je zelf waarschijnlijk wel eens voorbij hebt zien komen: On the way to PlanetProof.

Wat is On the way to PlanetProof?

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk Europees duurzaamheidskeurmerk dat streeft naar een visie voor de landbouw waarin de grenzen van de planeet gerespecteerd worden. Producten komen in aanmerking voor dit keurmerk als ze voldoen aan strenge voorwaarden en zo zorgen deze producten voor een positieve impact op natuur, klimaat en dieren. Het keurmerk wordt beheerd door Stichting Milieu Keur (SMK), een stichting die werkt aan het verduurzamen van producten en bedrijfsvoering. 

De ambities van On the way to PlanetProof zijn ondergebracht in acht thema's. Dit zijn Energie & Klimaat, Gewasbescherming, Biodiversiteit, Bodemkwaliteit, Bemesting, Water, Materiaalgebruik & Afvalstromen, en Dierenwelzijn en -gezondheid. De naam 'On the way' staat voor de stappen die genomen moeten worden richting duurzamere voedselproductiesystemen. Ook maakt de naam duidelijk dat de duurzaamheidstransitie een voortdurend proces is dat telkens verbeterd en vernieuwd wordt aan de hand van nieuwe inzichten en ervaringen. Het doel is om in 2030 een vermindering van 55% uitstoot van broeikasgassen te realiseren. Hiervoor is een holistische aanpak noodzakelijk en daarom is het belangrijk samen te werken met alle schakels binnen de voedselketen aan deze duurzaamheidsthema's. On the way to PlanetProof is in de afgelopen jaren hard gegroeid, van zo'n 300 deelnemende boeren en telers in 2017 naar 3.000 gecertificeerde deelnemers in 2022 in West- en Zuid-Europa.

Waar vind je dit keurmerk?

On the way to PlanetProof is beschikbaar voor producten in de schappen van supermarkten zoals Aldi, Lidl, Plus, Jumbo, Picnic en nog veel meer. Producten zoals aardappelen, verse en ingeblikte groenten en fruit, dierlijke producten zoals melk, eieren, kaas en boter, en zelfs bloemen, planten en bomen komen in aanmerking voor dit keurmerk.

On the Way to PlanetProof Week

Deze week, van 2 t/m 8 oktober, is de On the way to PlanetProof week. SMK werkt hiervoor samen met ketenpartijen zoals supermarkten, boeren en telers. Het doel hiervan: de consument bewust maken van dit duurzaamheidskeurmerk zodat je beter geïnformeerde en duurzamere keuzes in de supermarkt kan maken. Op iedere dag van deze week wordt extra aandacht gegeven aan één van de bovengenoemde duurzaamheidsthema's. Benieuwd naar meer feitjes, updates, winacties en meer? Volg On the way to PlanetProof dan op Instagram, LinkedIn, Facebook of X. Let deze week dus extra op de keurmerken op je producten in de supermarkt en maak een duurzame keuze voor natuur, klimaat én dier!