Over emotie-eten en coronakansen

Deze tijd is voor niemand fijn. Ook niet voor mensen zoals Kim van Luijk, die moeite hebben met op gewicht te blijven. Maar de coronatijd biedt ook onverwachte kansen.

Voor alle duidelijkheid: ik ben nooit slank geweest, en dat hoef ik ook niet te worden (eff your beauty standards). Maar ik wil wel gezond blijven.

Op de basisschool was ik al 'het dikke meisje van de klas'. Als ik nu foto's terugkijk uit die tijd kan ik niet anders concluderen dan dat die benaming nogal overdreven was: ik had gewoon een rond hoofd, een paar vetjes en stond vaak met een holle rug en buik naar voren. Maar rond groep 8 begonnen de goedbedoelde adviezen van familieleden en de niet-zo goedbedoelde opmerkingen van klasgenoten. Ik voelde me rot, ging daardoor meer eten, kwam aan, voelde me nog rotter, ging op dieet, viel af, exit dieet, terug in het oude patroon, meer aankomen, nieuw dieet et cetera. Je kent het riedeltje vast wel. 

Ik mag dan nu meer bewust zijn van mijn gedrag maar ik blijf een emotie-eter. Je kunt dus wel raden wat mijn coping-mechanisme was in de afgelopen crisismaanden.

Andere kijk op het nieuwe normaal

Het Nieuwe Normaal kan zowel een gezondere als een ongezondere eetsituatie creëren. Aan de ene kant kun je thuis veel meer eten uit stress of verveling. In een recent onderzoek van het Voedingscentrum gaf 22% van de respondenten aan meer te zijn gaan snoepen en snacken. Ik ben dus niet de enige, een schrale troost.

Maar, zo realiseerde ik mij na een paar weken schransen, er liggen ook kansen om juist gezonder te gaan eten:

1.Minder ongezonde verleidingen
Er zijn minder ongezonde verleidingen buitenshuis: geen uitgebreide etentjes, geen zak m&m's leeghappen in de bioscoop en niet meer elke week een stuk verjaardagstaart op kantoor.

2. Boodschappen bezorgen
Ik heb een enorme aversie gekregen tegen de supermarkt (wat een stress en sjagrijn!) dus ik laat mijn boodschappen nu lekker bezorgen. Voordeel: je komt niet in de verleiding om nog iets extra's in je mandje te leggen.

3. Tijd om te koken
Door het wegvallen van reistijd, boodschappen en allerlei sociale verplichtingen heb ik zeeën van tijd over. Die gebruik ik nu om meer aandacht aan mijn eten te besteden. Zo eet ik veel rauwkostsalades, maak ik vanalles zelf (energierepen, sauzen, granola.. you name it!) en ben ik aan de slag gegaan met de Veggipedia Weekmenu's.

Toch blijven de twijfels. Kan ik al deze veranderingen omzetten in een langdurig gezond(er) eetpatroon? Kan ik dit volhouden als alles weer "normaal" wordt? Ik hoop het. De eerste stap is in elk geval gezet.

PS: Nog een tip voor als jij een keer tijd hebt om lekker even te kokkerellen: deze pompoenlasagne van Simone's Kitchen!

Veggieblogger: Kim van Luijk