Plantaardiger eten? Start met kleurrijke groente en fruit!

Patricia Ploeger is kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. Ze helpt zowel zwangeren als ouders met de juiste balans tussen gezond en plantaardiger eten. Ze maakt praktische lijstjes en inspireert (aanstaande) ouders met kleurrijke groenten en fruit.

Zó ziet een meer plantaardig dagmenu eruit

De basis van een meer plantaardig dagmenu start met groenten en fruit. Het menu maak je compleet met voldoende volkorenproducten, gezonde vetten, zuivel en vlees(vervangers). Hieronder vind je praktische tips om plantaardiger te eten met groenten en fruit. Daarna zoom ik in op geschikte vervangers voor zuivel en vlees.

5x Plantaardiger eten met groenten en fruit

1. Eet groenten en fruit bij elke maaltijd. Belangrijk voor een flinke portie vitamine C en een betere ijzeropname.
2. Wat is nou gezond broodbeleg? Je hoeft maar 1 ding te onthouden. Groente en fruit is altijd goed!
3. Groenten en fruit: ga voor kleur. Geniet bijvoorbeeld van plakjes gele banaan, rode aardbei of groene avocado op brood.
4. Voeg eens groenten toe aan het ontbijt. Wat dacht je van blokjes avocado of pompoen door je yoghurt? Tip: je vindt deze groenten al voorgesneden in de vriezer, supermakkelijk.
5. Zet groenten en fruit in het zicht en binnen handbereik. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen alles pakken. Daar kun je dankbaar gebruik van maken. Wedden dat die snoeptomaatjes zo verdwenen zijn?

Wist je dat?
Iedere groente- en fruitsoort heeft een unieke samenstelling. Door te variëren met kleur is de kans groter dat je al het goede van groente en fruit binnenkrijgt.

Hoe vervang je zuivel?

Sojadrank met toegevoegde vitamines en mineralen is op dit moment de enige geschikte vervanger voor zuivel. Je kunt inmiddels ook kiezen voor variaties op dit product, denk aan een plantaardige sojavariatie op yoghurt of kwark.

Wat zijn goede vervangers van vlees? 

Wanneer je kiest voor een vegetarische maaltijd dan zijn de volgende producten goede vervangers van vlees:
1. Boon: zoals linzen, kikkererwten of kidneybonen.
2. Noot: ongezouten noten of 100% pindakaas.
3. Ei: gekookt of gebakken in een drupje olie, ook heerlijk als gezond broodbeleg.
Tip: Zorg dat je deze 3 toppers standaard in huis hebt.

Goed om te weten
Kinderen tot 4 jaar kunnen zich verslikken in hele noten. Pindakaas of notenpasta kun je wel geven.

Tot slot: Wat eten we vandaag?

Steeds meer gezinnen willen plantaardiger eten. Een voedzame maaltijd met lekker veel groenten. Ook is er veel vraag naar vegetarische recepten. Bij Veggipedia kunnen (aanstaande) ouders terecht voor inspiratie. Daar vind je kleurrijke recepten volop groenten en fruit.

Meer weten over ‘Gezond eten voor je kind’?

Kijk eens op Gezond eten voor je kind, hét platform voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener.

Veggieblogger: Patricia Ploeger
Platform Gezond eten voor je kind, kindervoedingsexpert, diëtist en moeder