Selderijsap, een wondermiddel?

Wij houden al heel lang van bleekselderij, maar sinds kort is deze groente in de Verenigde Staten niet meer aan te slepen. De reden? Selderijsap zou hét nieuwe wondermiddel zijn. Beroemdheden als Kim Kardashian en Gwyneth Paltrow zweren erbij. De hashtag #celeryjuice levert onderhand al ruim 100.000 hits op. Maar wat doet dit ‘wondersapje’ eigenlijk?

Selderijsap zou een ontstekingsremmende werking hebben. Het sapje zou goed helpen bij chronische ziekten en helpen bij een verbetering van je spijsvertering. Er lijkt echter tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs te zijn voor deze geclaimde gezondheidseffecten.

Moeten we bleekselderij dan maar laten staan? Natuurlijk niet, de groente zit boordevol belangrijke vitamines en mineralen. Als we de NEVO-tabel van bleekselderij er even bij pakken, dan zien we dat bleekselderij relatief veel bètacaroteen bevat. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt mogelijk een rol als antioxidant, bij het afweersysteem en in de celcommunicatie. Het beschermt ook de huid tegen UV schade. Ook bevat de groente behoorlijk wat calcium, kalium, vitamine K en vitamine C.

Dus is bleekselderij een wondermiddel? Nee. Is het een superfood? Ja, maar dat zijn alle groenten. De enige manier om echt goed te eten en alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen is door te variëren. Staar je niet blind op één enkele soort groente.

Het kan heus geen kwaad om ‘s ochtends je selderijsapje te drinken; dat is een prima manier om wat vitamines binnen te krijgen en tegelijkertijd te hydrateren. Verwacht alleen geen mirakels.

Bronnen:
Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/bestaan-superfoods-.aspx)
Voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/beta-caroteen.aspx)
NEVO- tabel Bleekselderij Veggipedia (https://www.veggipedia.nl/producten/bleekselderij)
Selderijsap, hét nieuwe wondermiddel (http://www.jonathanklaassen.nl/artikelen/selderijsap-het-nieuwe-wondermiddel/)