Ga jij de uitdaging aan?

Een Nederlander eet gemiddeld 28 suikerklontjes per dag. Het Diabetes Fonds startte daarom deze week de Nationale Suiker Challenge. De uitdaging is om zeven dagen gezond te eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Door snacks met toegevoegde suikers te vervangen door lekkere groenten en fruit, kom je al een heel eind! Ga jij de uitdaging aan? We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Fruit op je brood

Bij het ontbijt eten we vaak broodbeleg met toegevoegde suikers, zoals chocoladepasta en hagelslag. Maar wist je dat je je brood ook kan beleggen met fruit? Denk bijvoorbeeld aan plakjes aardbeien, appel of banaan. Heb je tijd over? Dan kun je eventueel ook zelf jam maken van fruit. Of vervang je gesuikerde ontbijtgranen door heerlijk vers fruit en noten.

2. Snackgroenten als tussendoortje

Snackgroenten zijn niet alleen gezond, maar ook makkelijk en kleurrijk. Zonder dat je het doorhebt eet je zo een handjevol snacktomaten als tussendoortje. Of wat dacht je van snackpaprika's, snackkomkommer en worteltjes? Zo kom je met gemak aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten van 250 gram.

3. Zelfgemaakte sauzen

Veel sauzen bevatten toegevoegde suikers. Je kunt deze kant-en-klare sauzen ook zelf maken. Zo kun je met gezeefde tomaten je eigen pastasaus maken en de appelmoes uit de winkel vervangen door een zelfgemaakte moes. Op die manier wordt de Suiker Challenge appeltje eitje!