Trends in groente en fruit

Het gaat goed met de groente- en fruitconsumptie in Nederland. We zijn steeds meer bezig met gezond en bewust leven en daar horen groenten en fruit altijd bij. In 2021 aten we in Nederland 3 procent meer verse groenten en fruit dan het jaar daarvoor, toen de consumptie ook al met 4 procent was gestegen. Dat blijkt uit een analyse van GroentenFruit Huis. Welke trends zagen zij nog meer in groenten en fruit? We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Verspakketten

We houden van gemak. Daarom kopen we steeds meer voorgesneden groente en verspakketten. Het meest gekochte verspakket van 2021 is tomatensoep, gevolgd door lasagne en curry madras.

2. Online

We kopen onze boodschappen steeds vaker online, ook onze groenten en fruit. In 2021 nam de verkoop van groenten en fruit online vergeleken met voorgaand jaar met een duizelingwekkende 40 procent toe. We laten het vaakst komkommer en banaan thuis bezorgen.

3. Lokaal kopen

We gaan steeds vaker langs bij de boer of teler. Zo heb je niet alleen een lekker ommetje maar ook nog heerlijk verse groenten en fruit. In 2021 kochten Nederlanders 20 procent meer groenten en fruit in een kleine winkel, kraam of automaat bij de producent.

4. Biologisch

We kopen ook steeds vaker biologische groenten en fruit. Dit zijn voornamelijk biologische groenten: twee derde van de consumentenaankopen.

 Dit zijn mooie ontwikkelingen. Toch is het nog geen tijd om tevreden achterover te leunen. We eten namelijk nog steeds veel te weinig groenten en fruit. We eten gemiddeld 131 gram groente per dag, waar 250 gram nodig zou zijn voor een gezond eetpatroon. Fruit eten we dagelijks gemiddeld 119 gram van, waar 200 gram wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.

Veggipedia kan je helpen om je dagelijkse portie wél te halen. De recepten van Veggipedia bevatten namelijk altijd genoeg groenten en fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pompoensoep met zoete aardappel en puntpaprika? Maar liefst 300 gram groente in 1 kom!