Vers fruit vs. ingevroren fruit

'Kan ik beter vers fruit eten dan diepgevroren fruit?' Het is een vraag die het NAGF vaak gesteld krijgt tijdens evenementen. Onlangs was dit onderwerp veel in het nieuws. Volgens de Amerikaanse plantenfysioloog Gene Lester zitten er in diepgevroren fruit namelijk net zo veel vitamines als in vers fruit. Sommige fruitsoorten bleken zelfs meer voedingsstoffen te bevatten. Hoe kan dat?

Geen afbraak van voedingsstoffen

Fruit dat bestemd is voor de diepvries wordt vaak direct na het plukken ingevroren en verpakt onder een stikstofatmosfeer. Door deze stikstofatmosfeer blijven de voedingsstoffen goed behouden. Normaal gesproken worden deze afgebroken door zuurstof, maar bij diepvriesproducten stopt het afbrekingsproces van de voedingswaarden.

Gezonde variant

Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.

Zelf aan de slag

Heb je te veel vers fruit gekocht om in één keer op te eten? Dan kun je natuurlijk ook zelf je fruit invriezen. Nog leuker: maak er ijsjes van! Mix een banaan met wat aardbeien en een scheutje water in de blender en giet het in ijsvormpjes. Laat het vervolgens 8 uur invriezen. Of wat dacht je van yoghurtijs? Mix een handjevol bosvruchten met yoghurt in de blender en geniet van een heerlijk fris toetje. Natuurlijk kan het ook met ander soort fruit, er zijn ontzettend veel kleurrijke combinaties mogelijk!