Vlees uit de hoofdrol

In de Week zonder Vlees vang je een glimp op van een toekomst waarin vlees niet langer de grote ster van het menu is. Maar deze toekomst is veel dichter bij dan je denkt. Dit ontdekte Veggieblogger Nancy Lentjes onlangs tijdens een afscheidsetentje van haar collega.

We kozen voor een oosters eetfestijn in een Libanees restaurant waar we een zes (!) gangen verrassingsmenu besteld hadden. Uitgelaten en een beetje verdrietig vanwege het afscheid zaten we met acht vrouwen op bankjes rond kleine tafeltjes die binnen no time volstonden met heerlijke hapjes.

Het werd een ware puzzel van bakjes met humus, komkommerdip, notenpasta, kruidensalades, fatouch, taboulez, baba ganoush en platbrood. Zonder exacte uitleg kan ik zeggen dat deze hapjes bestonden uit veel verse groenten, kruiden, noten, erwten en knoflook, heel veel knoflook. We genoten hiervan en voordat de bakjes leegwaren kwam de serveerdame met nieuwe schalen. Zij bracht niet het hoofdmenu, zoals we aanvankelijk dachten, maar de warme voorgerechten. Heerlijke pasteitjes met kaas en verse falafel met knoflookyoghurt.

Het zou een zware nacht worden voor onze partners.

Na een warme gang met pittige aardappels en een groentecurry zaten we best vol. We wisten dat er nog meer zou komen maar die overvloed aan lekkers doet toch iets met je zelfbeheersing.

En toen kwam de enorme schaal met gegrild vlees. Geblakerde kippenpootjes en lamsboutjes staarden ons treurig aan. De meesten van ons eten vlees en we blijven toch Hollanders dus knaagden wij nog even aan de botjes. Vergeleken met alles wat wij daarvoor hadden gegeten was dit een fantasieloze domper. Wat was er met de kok gebeurd? Dit gerecht stond in zo'n schril contrast met de andere gerechten. De schaal kwam niet leeg en de resten werden verpakt voor een vlees minnende partner thuis.

Vanwege de Week zonder Vlees dacht ik hier later over na. Ik realiseerde ik mij dat de kok geweldig had gekookt en dat het vlees een soort sluitpost betrof. Dat is niet wat wij gewend zijn in restaurants waar vlees en vis bijna altijd de hoofdrol spelen en groenten er een beetje bij wordt geserveerd. Er zijn genoeg plekken op de wereld waar vlees en vis geen hoofdrol spelen en daar kunnen we nog veel van leren.

We hoeven niet per se naar dure restaurants voor bijzondere groentegerechten. Met zulke lekkere vegetarische gerechten kan ik veel langer dan een week zonder vlees en deze Libanese kok mag mij nog vaak welkom heten. De volgende keren houd ik het wel bij de voorgerechten.