Voedselverspilling thuis in kaart

In de vorige blog over duurzaamheid hebben we al gesproken over de labels op groenten en fruit die de duurzaamheid van de producten laten zien. In deze blog gaan we er verder op in hoe voedselverspilling bijdraagt aan klimaatverandering, en hoe je hier zelf actief, op een positieve manier verspilling kunt tegengaan.

In Europa is voedselverspilling verantwoordelijk voor 6% van de totale broeikasgasuitstoot*. Wist je dat zo'n 25% van al het voedsel in Nederland ergens in de keten verspild wordt**? Dit staat gelijk aan ongeveer 100 kg per Nederlander***. Zo'n 20% van alle voedselverspilling is onvermijdelijk; denk hierbij aan schillen of snijafval. Nog eens 30% van de totale voedselverspilling wordt bij de consument thuis weggegooid. Brood wordt als meeste weggegooid, gevolgd door fruit en groenten. We verspillen thuis bijna 9 kg fruit en groente per jaar, wat neerkomt op 170 gram per consument per week.

Bewustwording

Gelukkig krijgt de consument steeds meer door dat voedselverspilling een probleem is. Zo concludeert het Voedingscentrum dat veruit de meeste consumenten het belangrijk vinden om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Wel blijkt dat we het lastig blijven vinden om zelf in te schatten hoeveel we weggooien. We gooien gemiddeld 40% meer weg dan we denken. Verder denkt ook 81% van de consumenten minder te verspillen dan de gemiddelde Nederlander.

We vinden het dus wel belangrijk om te letten op voedselverspilling, maar het blijft lastig om ons eigen aandeel realistisch in te schatten. Bewustwording van wat weggegooid wordt is daarom een belangrijke stap in de richting naar een verspillingsvrije samenleving. Door verspilling van groenten en fruit tegen te gaan, besparen we namelijk water, CO2 uitstoot en geld! Het Voedingscentrum heeft een handige quiz ontwikkeld om te berekenen hoe groot jouw voedselafdruk is. Die kan je meer inzicht geven over hoe duurzaam je zelf eet en handelt.

Samen Tegen Voedselverspilling

Het doel van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling is om een gezamenlijke beweging van bedrijven en publieke organisaties in gang te zetten om al die voedselverspilling aan te pakken. Ze streven naar het halveren van de voedselverspilling in 2030, ten opzichte van 2015. Om dit te bereiken bieden ze een breed pakket aan activiteiten en tools. Zoals het Eetmaatje, een maatbeker waarmee je porties rijst, pasta en couscous kan afmeten. Hierdoor bereid je niet te veel eten en verspil je minder voedsel thuis. Je kan deze handige beker bestellen tegen slechts de verzendkosten.

Samen Tegen Voedselverspilling organiseert daarnaast ook allerlei campagnes. Eén hiervan is de Verspillingsvrije Week. In deze week, van 11 t/m 17 september 2023, worden veel en leuke acties georganiseerd om bewustwording van voedselverspilling te vergroten. Zet deze datum dus vast in je agenda en daag jezelf uit om die week verspillingsvrij te zijn.

Ben je nou benieuwd wat de grootste redenen van voedselverspilling thuis zijn? En wat je hieraan kan doen? In de volgende blog zal je hier allemaal nieuwe dingen over leren. Hou dus deze pagina in de gaten voor de volgende update! En hier is alvast een tip; check onze eigen tool op Veggipedia voor recepten die je kan maken met restjes die je nog hebt liggen.

Bronnen:

*: FUSIONS, Criteria for and baseline assessment of environmental and socio-economic impacts of food waste, 2016
**: Wageningen Food & Biobased Research, 2017, Monitor Voedselverspilling, update 2009-2015, rapport nummer 1747
***: Wageningen Food & Biobased Research, 2023, Monitor Voedselverspilling, update 2009-2020, rapport nummer 2403