Werkt gember tegen misselijkheid?

Gember is razend populair en heeft een gezond imago. Er wordt van alles gezegd over gember, zoals dat het goed is voor je immuunsystemen, dat het helpt bij afvallen en dat het je cholesterollevel verlaagt. Maar wat klopt hier eigenlijk allemaal van?

Wat blijkt? Gember helpt echt tegen misselijkheid! Dit komt waarschijnlijk doordat een stofje in gember zich gedraagt alsof het serotonine (het gelukshormoon) is in je antibraak-centrum. Hierdoor vermindert het gevoel dat je moet overgeven.

Zeeziekte en zwangerschap

NAGF-medewerker Kim van Luijk ontdekte dat gember helpt tegen misselijkheid toen ze een keer dolfijnen ging spotten en last kreeg van zeeziekte. Ze kreeg kleine plakjes gember en dat hielp vrijwel direct! Dit had ze onthouden dus toen ze zo misselijk was in het eerste trimester van haar zwangerschap, had ze altijd gember op voorraad.

Cholesterol en spierpijn

En die andere claims die over gember worden gedaan zoals dat het cholesterolverlagend is en helpt tegen spierpijn en gewrichtspijn? Voor deze claims is helaas (nog) niet voldoende wetenschappelijk bewijs. Voor de werking op cholesterol zijn nog maar een paar wetenschappelijke studies in specifieke groepen die bewijs hebben gevonden. Dit is nog te weinig om er echte conclusies uit te trekken. En voor het verlagende effect op spierpijn en gewrichtspijn is alleen bewezen dat stoffen uit gember in een reageerbuis ontstekingsstoffen kunnen remmen, maar er is nog nooit aangetoond dat dit ook zo is als je gember eet of drinkt. Hier is dus extra onderzoek voor nodig.

Zo zie je maar hoe nauw dat wetenschappelijk bewijs komt. Altijd goed dus om er wat dieper in te duiken als je leest 'wetenschappelijk bewezen' of 'is aangetoond in een studie'. Onze tip is dus: blijf kritisch!

Wil je meer weten over gember? Bekijk dan deze pagina.

Of bekijk dit leuke, informatieve filmpje waarin Guido Camps, hoogleraar van de Wageningen University & Research, meer vertelt over het wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidsvoordelen van gember.