Zo maak je de perfecte smoothie

Met een smoothie krijg je eenvoudig een extra portie groenten en fruit binnen. Experts leggen uit hoe je zelf dit gezonde drankje in elkaar draait.

"Smoothies zijn al een tijdje erg populair, zowel met fruit als met groenten", vertelt Marleen Vriesenga, eigenaresse van een juice- en smoothiebar in de binnenstad van Utrecht. "Je ziet smoothies steeds vaker in lunchrooms op de kaart staan." Nieuwe combinaties waaien over vanuit de Verenigde Staten. Zo ziet Schuijf dat er meer superfoods in recepten zitten. "Gojibessen of spirulina bijvoorbeeld, of matchapoeder. Niet alle superfoods zijn lekker om zo te eten, maar gooi ze in de blender en je krijgt ze toch binnen."

Blender of slowjuicer
Wie aan de slag wil in de keuken kan kiezen tussen de blender en de slowjuicer. "Het zijn echt twee verschillende apparaten", legt Vriesenga uit. "Met de slowjuicer krijg je sap, deze is erg geschikt voor hard fruit en groenten zoals wortel en bleekselderij. Met de blender krijg je een dikkere mix en de meer voedzame smoothies."

Schuijf: "Bij sap mis je natuurlijk wel de vezels, die zijn er dan uit." Maaike de Leeuw van het Nationaal Actieplan Groenten & Fruit beaamt dit: "Het drinken van groenten en fruit verzadigt minder dan het eten van groenten en fruit. Smoothies en sapjes tellen niet mee voor je dagelijkse portie. Maar kies je voor een smoothie, maak er dan eentje zelf."

Welke soort dan ook de voorkeur heeft, experimenteren met smaken is volgens de experts het leukste. "Begin eens simpel, met sinaasappelsap en een banaan", tipt Schuijf. "Vervolgens kun je er van alles aan toevoegen. Ananas en kokosmelk bijvoorbeeld. Of een limoentje."

Een onbekende groente proberen kan ook. De Leeuw: "Deze maand vind je nog kalettes in de winkel, een soort koolrosetjes met krullende, paars-groene bladeren. Het is een kruising tussen boerenkool en spruiten. Kalettes hebben een zoete, nootachtige smaak en zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Prima voor een smoothie."

Tips voor het maken van de perfecte smoothie

  • Zoet? Mix dan groenten met een stuk fruit.
  • Extra koud? Voeg een ijsklontje toe of gebruik bevroren fruit.
  • Blenden als een professional? Voeg ingrediënten in lagen toe en controleer vooraf of de blender stevig genoeg is voor ijsklontjes en bevroren fruit.

Bron: nu.nl